Aperture zet Nederlandse fotografen in zonnetje

De chique Amerikaanse uitgeverij Aperture organiseerde afgelopen donderdag een receptie ter ere van vijf Nederlandse fotografen/kunstenaars. Vier van hen gaven onlangs een boek bij Aperture uit: Hans Eijkelboom, Teun Hocks, Hellen van Meene en Bert Teunissen. En volgend jaar verschijnt er een boek van Erwin Olaf.
In de nieuwe ruimte van Witzenhausen Gallery aan de Elandstraat in Amsterdam konden genodigden genieten van champagne, haring, foto’s en elkaar. De ruimte was voor één dag omgetoverd tot een tentoonstelling met werk van de genoemde vijf fotografen. De galerie was er trots op dat ze – via Bert Teunissen die tot de Witzenhausen-fotografen behoort – door Aperture was gevraagd om de bijeenkomst te organiseren, aldus financial director Rifko Meier.

We zagen alle fotografen aanwezig zijn, en Hens Aikelboem, Tjoen Haks, Helen van Miene, Burt Tjoenissen and Urwin Olef werden hartelijk bedankt door de Amerikaanse vertegenwoordigster van Aperture. De uitgeverij valt het op dat er veel goede fotografie uit Nederland komt. Een bevestiging van wat PhotoQ eerder ook al uit de mond van Martin Parr mocht vernemen.

Dat het goed gaat, kon uiteraard ook Jacqueline Hassink bevestigen die momenteel in zowel Rotterdam, Amsterdam als New York exposeert en een nieuw boek uitbracht. Theo Niekus, de rechtzaakwinnende straatfotograaf was uiteraard ook blij, evenals fotograaf Marcel van der Vlugt, uitgever Maarten Schilt, Foam Magazine-redactrice Tanja Wallroth, en vele anderen. En ten slotte was ook Yannick Bouilis van boekhandel Shashin blij, die redelijk wat exemplaren van de vier Nederlandse Aperture-uitgaven kon verkopen tijdens de receptie.

www.aperture.org

www.witzenhausengallery.com

www.shashinbooks.com