Apple beëindigt ontwikkeling Aperture

Voor veel fotografen zal het even slikken zijn. Apple stopt met de ontwikkeling van fotobewerkingsprogramma Aperture. Dat blijkt uit een verklaring van Apple aan de Amerikaanse site The Loop: ‘Na de introductie van de app Photos en de iCloud Photo Library, waarmee je veilig al je foto’s in iCloud plaatsen en ze overal kan benaderen, zal er geen nieuwe versie van Aperture zijn.’

Ook voor iPhoto valt het doek. Beide programma’s worden vervangen door Photo. Zeer waarschijnlijk zal Photo niet zo’n uitgebreid programma zijn als Aperture was en meer gericht zijn op de gebruikers van iPhoto. Het nieuwe programma werkt echter wel zowel op iOS voor mobiele apparaten en OS X.

Dat Apple stopt met Aperture is op zich geen verrassing. In 2013 volgde weliswaar nog een update naar 3.5, de laatste echt nieuwe versie dateert van 2010. Apple Aperture werd in 2005 geïntroduceerd en was een baanbrekend programma. Met Aperture konden foto’s niet alleen non-destructief worden bewerkt, het was gelijk een beheersprogramma voor de fotodatabase. Toch heeft Aperture nooit echt het succes gekend dat Adobe Lightroom, dat pas in 2007 geïntroduceerd werd, wel heeft gehad.

Deels komt dat vanzelfsprekend omdat Aperture uitsluitend op Apple computers draait, Lightroom werkt ook op Windows. Een andere belangrijke reden is dat de ondersteuning van de RAW bestanden bij Apple in het besturingssysteem zit verwerkt, waardoor het programma minder snel de RAW-bestanden van nieuwe modellen kan openen.

Het stoppen met Aperture geeft ook aan dat de professionele gebruiker niet meer zo belangrijk is voor Apple. De gewone consument is de belangrijkste doelgroep geworden en een naadloze aansluiting met het mobiele besturingssysteem iOS staat voorop. Het draait steeds meer om eenvoud en eenduidigheid. Hoewel Aperture niet zo populair is geworden als Lightroom, werkt een groot aantal professionele fotografen met Aperture. Zij zullen nu waarschijnlijk de overstap naar Lightroom moeten maken. Ook al kan de database van Aperture naar het nieuwe programma Photo worden overgezet, de bewerkings- en beheermogelijkheden zullen een stuk beperkter zijn.

The Loop: Apple stops development of Aperture