Apple presenteert nieuwe camera in iPhone 7

Apple heeft woensdag de lang verwachte nieuwe iPhone 7 aangekondigd. Geruchten voorspelden al dat de camera van dit model een flinke upgrade zou krijgen en die voorspelling werd inderdaad ingelost.

Over de gehele breedte werd nieuwe imaging-technologie gepresenteerd. Zo bevat de camera van de iPhone 7 over een snellere beeldprocessor en is de lens opgebouwd uit zes elementen met een diafragma van f1.8. Ook interessant is het feit dat de camera beschikt over optische beeldstabilisatie. Gecombineerd met de grotere diafragma-opening en ruisonderdrukking van de beeldprocessor zullen opnamen tijdens situaties met weinig licht een flinke verbetering vertonen.

Twee lenzen voor optische zoom
Vernieuwend is de aankondiging dat de grote 5,5 inch versie van de iPhone 7 Plus twee camera’s zal bevatten. Eén met een standaard groothoek zoals op de iPhone 7 en één met een telelens voor een optische zoom met 2x vergroting. Een veel gehoorde wens onder smartphone gebruikers omdat de bestaande softwarematige zoomfunctie een uitsnede uit het vastgelegde totaalbeeld maakt en daarmee de beeldkwaliteit degradeert. Volgens Apple is het onmogelijk om een traditionele uitschuifbare zoomlens voor een smartphone te ontwikkelen maar door twee afzonderlijke camera’s direct naast elkaar te plaatsen is de beeldprocessor in staat om te bepalen welke gebruikt zal worden voor de gewenste mate van vergroting.

Digitale scherptediepte voor kunstmatige bokeh
Als leuke teaser werd ook nog aangekondigd dat het imaging-team werkt aan een nieuwe technologie om kunstmatige onscherpte, ofwel bokeh aan een opname toe te voegen. Om dat te bereiken zal de beeldprocessor het beeld analyseren om vervolgens 3D maskers te genereren van het onderwerp op de voorgrond en de daarachter zichtbare achtergrond. Vervolgens wordt die achtergrond onscherp gemaakt, inclusief de karakteristieke diafragmavlekken rond heldere objecten zoals een lamp in de achtergrond.

Hoe goed deze kunstmatige bokeh in de dagelijks praktijk zal zijn kunnen we pas later dit jaar ervaren wanneer deze functie in een software-update beschikbaar komt. De getoonde voorbeelden zagen er in ieder geval overtuigend uit. Grappig dat achteraf gezien al een hint werd gegeven als je de uitnodiging voor het evenement van 7 sept. analyseert.

Meer informatie: www.apple.com