Apple wijst PhotoQ-app af om seksueel expliciete foto’s

Keurmeesters van Apple’s iPhone willen een nieuw ontwikkelde applicatie voor de website PhotoQ niet verspreiden. Als reden is opgegeven dat er seksueel expliciete foto’s staan in de nieuwe PhotoQ-dienst Portfolio’s, waarvoor een speciale app is gemaakt.

Apple heeft PhotoQ onder meer gewezen op bovenstaande foto’s.

PhotoQ’s oprichter Edie Peters vindt dat Apple met deze bemoeienis wel heel ver gaat: “Het gaat om foto’s die zijn gemaakt door serieuze fotografen die journalistieke reportages produceerden. Die van Marijn Scheeres over nudisme, die van Karijn Kakebeeke over de porno-industrie. De foto’s zijn interessant om te bekijken, maar als je ze ziet, begrijp je gelijk dat ze in het geheel niet zijn gemaakt ter opwekking van erotisch genot. Feitelijk beknot Apple de journalistieke vrijheid.”

De ontwikkelaar van de app, Guppies in the Dark werkt aan een snelle oplossing en gaat een nieuwe aanvraag doen om alsnog goedkeuring van het iPhone Developer Program te krijgen.

Overigens is PhotoQ de dienst Portfolio’s wel vast begonnen: PhotoQ Portfolio’s

PhotoQ gaat deze week online met Portfolio’s en hoopt dat de bijbehorende iPhone applicatie op korte termijn beschikbaar komt. De Portfolio’s bieden een heldere manier om foto’s te tonen aan de vele bezoekers van PhotoQ, al dan niet geordend in mappen, met de mogelijkheid om te laten zoeken op specialismen en trefwoorden. Fotografen kunnen op een eigen plek op de site foto’s plaatsen.

De app maakt de Portfolio’s niet alleen toegankelijk op de iPhone met onder meer zoekfuncties, maar biedt ook professionals de mogelijkheid om op de hoogte te blijven van recent werk van hun favoriete fotografen. Met de applicatie kunnen de portfolio’s niet alleen via het web worden bekeken, gebruikers kunnen ook werk van hun favoriete fotografen op hun mobiel downloaden, zodat dit op afgelegen plekken, tussen dikke betonmuren en in het vliegtuig kan worden bekeken.

Het aanbieden van Portfolio’s is een logische stap voor PhotoQ, het goedbezochte (per maand 50 duizend bezoeken) en steeds breder wordende platform voor iedereen die zich professioneel met fotografie bezighoudt. Fotografen met een Portfolio op PhotoQ krijgen een link naar die plek op hun pagina van de begin dit jaar door het Nederlands Fotomuseum gelanceerde fotografendatabase (www.fotografen.nl).

PhotoQ Portfolio’s

Joop.nl: Preutse iPhone weert Nederlandse fotografen
de Volkskrant: Apple verbiedt ‘blote’ iPhone-app