Arno Roncada reconstrueert archiefbeelden

In het Brusselse ‘Paleis voor Schone Kunsten’ bijt fotograaf Arno Roncada de spits af in de nieuwe tentoonstelling ‘Junctions’. Een hedendaagse fotograaf struint door het archief van het FotoMuseum Antwerpen, die tezamen met Bozar Expo deze expositie organiseert. Het doel is de fotograaf te confronteren met de historische verzameling van het FotoMuseum en waarbij die op deze manier een nieuwe benadering creëert.
De Belgische fotograaf Arno Roncada (1973) construeert foto’s vanuit denkbeelden over de realiteit, zoals de berglandschappen in ‘Peaceful Mountains of Desire’. In deze raadselachtige landschappen citeert en verwijst Roncada naar beeldclichés, filmbeelden, metaforen en andere elementen uit het collectieve geheugen.

Vanuit deze invalshoek benadert Arno Roncada ook de enorme fotoverzameling van het FotoMuseum Antwerpen. Hij maakt een keuze van historische (landschaps)beelden die hij bewerkt, reconstrueert, herfotografeert en binnen ‘Junctions’ nieuwe verbindingen brengt.

Het Paleis voor Schone Kunsten, tevens Bozar genoemd, is een cultureel instituut in Brussel waar verschillende culturele activiteiten en kunsten samenkomen.

In Antwerpen opende het Fotomuseum afgelopen weekend het festival ‘Sugary Photographs with Tricks, Poses and Effects’ met onder andere werk van Nederlandse fotografen. Ook is er in het museum aandacht voor Carl De Keyzer en de biënnale ‘Bamako Encounters 2009’ toont de hedendaagse Afrikaanse fotografie.

Paleis voor Schone Kunsten: BOZAR

Fotomuseum Antwerpen