Arnold Newman (88) overleden

De Amerikanse fotograaf Arnold Newman is dinsdag in Manhattan overleden, vermoedelijk aan een hartaanval. Newman is de man die het omgevingsportret als handelsmerk had. Zijn bekendste portret is dat van de componist Igor Stravinsky, links onder in de hoek, steunend op een enorme vleugel.
Newman begon zijn werk als ambachtelijk portretfotograaf in een studio in Philadelphia. In de loop der jaren ontwikkelde hij de voor die tijd – jaren veertig en vijftig – verfrissende stijl van portretten waarop de afgebeelde is te zien in een omgeving die gerelateerd is aan zijn werk. Newmans werk kwam veelvuldig in Life en Look, en later in galeries en musea en koffietafelboeken.

Spraakmakend was Newmans portret van de Duitse industrieel Alfred Krupp, die hij expressionistisch afbeeldde als een duivelse figuur, als verwijzing naar de feiten dat Krupps metaalindustrie Hitlers positie steunde en in de Tweede Wereldoorlog gebruik maakte van slavenarbeid.

Hoewel hij veel portretten maakte, had hij een hekel aan beroemdheden. Film- en rocksterren komen in zijn archief dan ook vrijwel niet voor. Newman: ‘Ik houd helemaal niet van het idee van roem.’

• Blader door een groot aantal portretten bij Digital Journalist

• Necrologie in de New York Times: Arnold Newman, Portrait Photographer Who Captured the Essence of His Subjects, Dies at 88