Art Amsterdam 2010: foto’s als schilderijen en vice versa

Ook bij deze editie van Art Amsterdam zet de trend van de voorgaande jaren zich voort: de fotografie en schilderkunst groeien naar elkaar toe en laten zich wederzijds beïnvloeden.
De kunstbeurs benoemde een nieuwe directeur: Edo Dijksterhuis. Hij heeft een aantal veranderingen doorgevoerd voor zowel de deelnemende galeries als de bezoekers. De centrale tentoonstelling is vervangen door het programma-onderdeel No Holds Barred, een naam ontleend aan het Amerikaanse show-worstelen. Galeriehouders werden geprikkeld ideeën voor spectaculaire presentaties aan te dragen. Alles mag, mits het binnen 25 vierkante meter past. Een jury selecteerde de zestien beste.

Om de bezoekers ten dienste te zijn werden de activiteiten op internet uitgebreid en zijn er twee programma’s voor verzamelaars. Onder de noemer Club C organiseert Art Amsterdam lezingen, debatten, presentaties en een symposium voor collectionneurs. Binnen Young & Collecting worden zeventig jongeren tussen 17 en 27 jaar door kunstverzamelaars, galeriehouders en curatoren begeleid bij het kopen van een kunstwerk voor de NOG-collectie van het SNS Reaalfonds.

De meest voelbare verandering zit in de fysieke inrichting van deze kunstbeurs. De wanden van de stands zijn wit of zwart en dit jaar opgehoogd tot 3 meter. Op de vloer ligt grijs projecttapijt. Het geheel geeft een strengere, rustigere en misschien wel meer museale indruk.

Er hangt een mixed-media installatie van Ton Zwerver, een beeldhouwer wiens werk eind jaren tachtig alleen op foto’s bestond. Nadat de bewoners hun huis hadden verlaten zette hij de inrichting ingrijpend en effectief naar zijn hand. Die surreële situatie fotografeerde hij en ruimde daarna alles weer op. Ook Scarlett Hooft Graafland verandert regelmatig iets aan een bestaande situatie, maar het eindproduct is altijd een foto. Er zijn nieuwe afdrukken uit het archief van Max Natkiel, even duistere als intrigerende portetten van de zelfkant in India. We vinden klassieke en moderne fotografie in de stands van Flatland, Kahmann, Van Kranendonk, Van Leeuwen, MK Galerie en Witzenhausen.

In veel galeriepresentaties zien we iets wat wel eens wordt aangeduid met de term ‘fotografiek’: collages en montages gemaakt en/of bewerkt op de computer, perfect afgedrukt en ingelijst. Het handwerk van Chen Nong is tussen al het digitaal gepolijste werk verfrissend concreet. Met een stel vrienden reconstrueert hij geweldadige conflicten uit de geschiedenis van China. Vervolgens beschildert hij de grote zwart-wit foto’s met uitbundige kleuren. Dit proces resulteert in sprookjesachtige taferelen die tot verder kijken uitdagen.

Art Amsterdam
tot en met 30 mei in Hal 8/ Parkhal van Amsterdam RAI
Europaplein?in Amsterdam

voor meer informatie, zie: www.artamsterdam.nl

Laat in de middag maakte de organisatie bekend dat Paulien Oltheten de Thieme Art Award, de kunstprijs voor aanstormend talent heeft gewonnen: www.artamsterdam.nl/home/index.php/paulien-oltheten-wint-thieme-art-award-2010/