Arthur Blonk (67) overleden

Dinsdagavond is onverwacht architectuurfotograaf Arthur Blonk overleden. Blonk, voormailg bestuurder en nog steeds actief lid van de vakvereniging GKf, was van huis uit architect. Hij stond bekend als een beminnelijk mens en conciëntieus fotograaf.

Blonk werd in 1945 in Haarlem geboren en groeide op in Amsterdam en later Eindhoven. In die laatste stad studeerde hij aan de TH, aanvankelijk elektrotechniek en later bouwkunde. Hij werkte in eerste instantie vooral als stedenbouwkundig ontwerper, onder meer bij het bureau Oom & Heeling in Groningen. Gebouwen ontwierp hij weinig, bij voorbeeld een hertenverblijf in Veenhuizen. ‘Het enige hertenverblijf met twee verdiepingen,’ zei Blonk jaren geleden in een interview met Jan Abrahamse van het blad Noorderbreedte.

Al in zijn middelbare-schoolperiode was hij sterk geïnteresseerd in fotografie. Een abonnement op het Zwitserse fotoblad Camera was een van de prikkels die Blonk deden besluiten fotograaf als beroep te kiezen, aanvankelijk in deeltijd. Zijn werk noemde hij topografische fotografie. ‘Zoals een schilder uit de vorige eeuw zijn landschappen en stadsbeelden op het doek vastlegde, zo doe ik dat met mijn foto’s,’ aldus Blonk in het Noorderbreedte-interview.

Blonk, woonachtig in Steenwijk, was ook docent aan de Academie Minerva in Groningen. Als fotograaf werkte hij met Saskia Toussaint en Caroline Koolschijn in het samenwerkingsverband Arcasa, dat als motto onder meer meldt: ‘De werkelijkheid staat voorop; het is wat het is.’

Begin volgende week nemen familie en vrienden in besloten kring afscheid van Arthur Blonk.

Enkele foto’s van Blonk op de website van Arcasa