Ata en Thomas Kandó samen op de foto

Twee weken terug portretteerde Koos Breukel moeder en zoon Kandó, respectievelijk fotograaf en socioloog in ruste, en de makers van het legendarische fotoboek Droom in het Woud.
Ze zijn allebei in Boedapest geboren, Ata in 1913, Thomas (Tom) in 1941. Uit de biografie op de website van Tom Kandó blijkt hoezeer hun leven is bepaald door de geopolitieke drama’s van de vorige eeuw. Ata woonde en werkte in Parijs toen ze, zwanger van Tom, op gezag van de nazi’s terug moest naar Boedapest.

Na de oorlog was haar eerste echtgenoot de kunstschilder Gyula (Jules) Kandó ontevreden over de respons op zijn werk en verhuisde in zijn eentje weer naar zijn geboorteland. Het ijzeren gordijn werd opgetrokken en scheidde Ata en haar drie kinderen van Jules. Zij bleven in Parijs. Enige tijd later ontmoette ze Ed van der Elsken, door Tom consequent ‘Eduard’ genoemd, waarmee ze kort getrouwd is geweest.

In Nederland aangekomen werkte ze weer als fotograaf. Na de scheiding van Ed reisde ze in 1954 met Tom en de tweelingzusjes Madeleine and Juliette door Zwitserland en Oostenrijk. Daar ontstonden het idee en de foto’s voor Droom in het Woud. De kinderen acteerden in fantastische landschappen de door Tom geschreven versie van ‘De schone slaapster’. Er verschenen meer persoonlijke, maar ook documentaire boeken van Kandó, die allemaal op haar website zijn beschreven.

Na een jaar conservatorium vertrekt Tom in 1960 op goed geluk naar Amerika. Hij volgt een studie sociologie, afwisselend in de Verenigde Staten en Amsterdam. Vestigde zich in de Verenigde Staten waar hij kort geleden pensioneerde als hoogleraar sociologie aan de California State University in Sacramento. Sindsdien kan hij zijn nu 98-jarige moeder in Serviceflat ‘Huis De Rekere’ in het lommerrijke Bergen vaker opzoeken.

Meer over Ata: www.atakando.com

Van en over Tom: www.csus.edu/indiv/k/kandot/