Auke Bergsma schenkt foto’s aan Deens museum

Het Museum voor Fotokunst in het Deense Odense heeft 21 geënsceneerde foto’s van Auke Bergsma cadeau gekregen. Daar worden aangepaste omlijstingen bij geleverd. Het museum was al in het bezit van foto’s van de Nederlandse fotograaf en heeft nu haar collectie kunnen uitbreiden.
Bergsma heeft in de jaren negentig succesvolle tijden gekend in de Scandinavische landen. Zijn werk werd aangekocht door het Museum voor Fotokunst in Odense, door de Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen en door het Fotomuseum van Finland in Helsinki.

In 2006 kwam Bergsma opnieuw in de belangstelling te staan bij onze noorderburen. Zijn bijdrage aan de ‘Fototriennale’ te Odense, het werk getiteld “Can You Make A Living From Photography” was de billboard en publiciteitsfoto voor dit festival. In een reactie zegt Bergsma: ‘Een logisch vervolg hierop is de uitbreiding van mijn werk in het museum.’

In juni van dit jaar vindt in het Museum voor Fotokunst de tentoonstelling ‘One Shot Each’ plaats. Honderd fotografen zorgen voor honderd foto’s en op de een of andere manier moet humor centraal staan. Deze expositie wordt gehouden ter ere van het vertrek van Finn Thrane. Thrane was 22 jaar directeur van het museum. Bergsma zal ook een bijdrage leveren.

Bergsma begon in 1975 als fotograaf. Hij brak door met zijn ‘punkportretten’ in zwart/wit die in het Franse fototijdschrift ZOOM werden afgedrukt. Hij verwierf ook bekendheid door te werken met een grote polaroidcamera. Dit werk werd opgenomen in de International Polaroid Collection.

www.aukebergsmafotokunst.nl