Australische ophef over foto’s naakte tienermeisjes

De politie in Sydney stelt een onderzoek in naar de vraag of de foto’s die de Australische kunstenaar Bill Henson maakte van blote meisjes van 12 en 13 jaar moeten worden bestempeld als verboden pornografie. Twintig foto’s van Henson zijn vorige week vlak voor de opening uit een expositie gehaald.
Henson geldt in Australië als een omstreden kunstenaar, maar tot nu toe alleen binnen de kunstwereld. Na de politie-actie van afgelopen vrijdag bij de Roslyn Oxley9 Gallery in Paddington, een buitenwijk van Sydney, is dat veranderd. De Australische premier Kevin Rudd voorzag de foto’s van het commentaar ‘weerzinwekkend’ en vroeg zich af of volwassenen niet moeten ophouden binnen te dringen in de wereld van kinderen.

Henson maakte de foto’s tien jaar geleden en gebruikte hiervoor niet-professionele modellen. Naar eigen zeggen onderzocht hij met het werk ‘iets dat absoluut ongeschonden en onbevattelijk is’. Dat anderen hier iets anders inzien, leidt bij Henson tot het commentaar: ‘Je kunt niet in de hand houden hoe bepaalde individuen reageren op het werk.’

Actrice Cate Blanchett en andere beroemdheden hebben intussen met openbare steunbetuigingen de fotograaf een hart onder de riem gestoken.

• www.news.com.au: Police to quiz kids in Bill Henson nude shots

• The Age: The controversial career of Bill Henson

• Werk van Bill Henson bij de Roslyn Oxley9 Gallery

• New York Times: Nude Photos Ignite Australian Debate