Avond met Steve McCurry in Nieuwe Kerk

Donderdag 6 maart bezoekt Steve McCurry ons land voor een thema-avond over Afghanistan. De avond wordt georganiseerd door Phaidon Press en De Nieuwe Kerk, in het kader van de tentoonstelling Verborgen Afghanistan (te zien t/m 20 april 2008), aldus een persbericht.
Het bericht vervolgt:

Steve McCurry zal vertellen over zijn persoonlijke ervaringen in Afghanistan, waar hij de afgelopen decennia als fotograaf regelmatig gewerkt heeft. Zijn verhalen worden geïllustreerd door een uitgebreide selectie foto’s. Aan bod komen zowel recente foto’s als beroemde icoonfoto’s zoals het portret van het 13-jarige Afghaanse meisje met de groene ogen, dat McCurry maakte in 1985.

Steve McCurry (USA, 1950), prominent lid van fotoagentschap Magnum en wereldwijd erkend als een van de meest invloedrijke fotografen ooit, fotografeerde tijdens zijn carrière verschillende brandhaarden over de hele wereld. Hij begaf zich met zijn camera in conflictgebieden als Irak, Beirut, Cambodja en voormalig Joegoslavië. McCurry’s indringende, kleurrijke beelden vangen als geen ander de essentie van menselijk lief en leed in verschillende culturen over de hele wereld.

McCurry’s naam als fotojournalist werd definitief gevestigd toen hij in 1979 de Pakistaanse grens overging naar het door rebellen bezette Afghanistan. Gekleed in een inheems gewaad, smokkelde hij ingenaaide fotorolletjes de grens over. Later zouden deze foto’s de hele wereld overgaan als de eerste publicaties van het Afghaanse conflict. McCurry won er de Robert Capa award mee, een prijs voor fotografen met uitzonderlijke moed. Hij keerde gedurende zijn carrière herhaaldelijk terug naar Afghanistan en legde er de zichtbare erfenissen van verschillende regimes vast.

Een hoogtepunt in McCurry’s carrière was de herontdekking van het voorheen ongeïdentificeerde Afghaanse meisje met de felgroene ogen. Het portret van het 13-jarige meisje dat McCurry in 1985 maakte in een Pakistaans vluchtelingenkamp, werd een van de beroemdste icoonfoto’s uit de geschiedenis. Ruim 17 jaar later vond hij haar terug, met zichtbaar de sporen van het leven op haar gezicht.

Programma donderdagavond 6 maart

18.30 uur Deuren open voor bezichtiging tentoonstelling Verborgen Afghanistan in De Nieuwe Kerk

20.00 uur Aanvang interview Steve McCurry door Edie Peters, fotografie-specialist en oprichter van Photoq

21.15 uur Aanvang National Geographic documentaire ‘De zoektocht naar het Afghaanse meisje (lengte 22 minuten)

Aansluitend zal Steve McCurry zijn boeken signeren in de Museumwinkel van De Nieuwe Kerk

22.00 uur Einde programma

De avond met Steve McCurry wordt georganiseerd door De Nieuwe Kerk in samenwerking met Phaidon Press en Hollandse Hoogte.

• Boeken van Steve McCurry gepubliceerd bij Phaidon Press

www.nieuwekerk.nl

Foto’s Steve McCurry bij Magnum Photos