Op woensdagavond 5 juni wordt in het Rotterdamse debatcentrum Arminius een avond georganiseerd over icoonfoto’s naar aanleiding van het onderzoek van Martijn Kleppe die eind februari promoveerde op het proefschrift Canonieke Icoonfoto’s. De rol van (pers)foto’s in de Nederlandse geschiedschrijving. Tijdens de avond komt zowel het onderzoek van Kleppe aan bod als de game Mijn Icoonfoto’s die hij ontwikkeld heeft met het Nederlands Fotomuseum. Tevens bespreekt hoofd collecties van Stadsarchief Rotterdam Vincent Robijn de vooroorlogse foto’s van Rotterdam van Henri Berssenbrugge en spreekt Klaas Kornaat een column uit. De avond wordt afgesloten met een petje-op petje-af quiz over icoonfoto’s.
Wie kent ze niet? De historische beelden van de moord op Pim Fortuyn, Dolle Mina’s met de tekst ‘Baas in eigen buik’ of Wilhelmina met haar vossenbont achter de microfoon van Radio Oranje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze foto’s zijn uitgegroeid tot iconen: iedereen kent ze en ze hebben een speciale betekenis.
Historicus Martijn Kleppe bekeek ruim 400 Nederlandse schoolboeken en 5.000 foto’s. Wat maakt een foto tot een icoon? Wat is hun functie? En waarom keren bepaalde foto’s steeds op een andere manier in de media terug?
Ook Rotterdam kent icoonfoto’s, zoals die van het vooroorlogse Rotterdam van Henri Berssenbrugge. Vincent Robijn, hoofd collecties van Stadsarchief Rotterdam, laat zien dat deze foto’s sterk hebben bijgedragen aan een vals beeld van het oude Rotterdam.
Met vooraf een column van Klaas Kornaat.
Meer informatie: arminius.nu