‘BABY’ te zien in Bradford

De tentoonstelling Baby – Picturing the Ideal Human, 1840s-Now, die in 2008 in het Nederlands Fotomuseum te zien was, opent donderdag in het National Media Museum in het Britse Bradford. De Icon Foundation, opgericht door fotohistorici Hedy van Erp en Iris Sikking, heeft op verzoek van het museum een Engelse adaptatie gemaakt.

De fotografiecollectie van het National Media Museum is een van de omvangrijkste, breedste en meest waardevolle ter wereld. De collectie bevat de vroegste fotografische experimenten tot de meest recente digitale ontwikkelingen. Curators Van Erp en Sikking konden dan ook kiezen uit werk van onder meer de Royal Photographic Society Collection, een schat aan wetenschappelijke fotografie, het Kodak Museum and the Daily Herald Archive. Er is echter ook ruimte voor de vernacular fotografie: familiealbums en studioportretten zijn te zien naast hoogtepunten uit de fotografiegeschiedenis waaronder Julia Margaret Cameron, Dorothea Lange, August Sander en Richard Avedon.

Aan deze tentoonstelling ligt een uitgebreid sociaal-cultureel fotohistorisch onderzoek ten grondslag. Zo was er in de Nederlandse tentoonstelling onder meer aandacht voor het typische Nederlandse verschijnsel van de thuisbevalling. In Engeland is er minder nadruk op dit onderwerp, maar zijn bij voorbeeld tienermoeders vanuit het perspectief van verschillende Engelse fotografen te zien, aangezien Engeland het hoogste aantal tienerzwangerschappen van West-Europa kent. Ook Nederlandse fotografen ontbreken niet: Ed van der Elsken, Koos Breukel, Rineke Dijkstra, Rince de Jong, Dirk Kome en anderen.

Meer informatie:

www.iconfoundation.nl/exhibitions.html

www.nationalmediamuseum.org.uk/General/ExhibitionsFuture.asp