Balkenende beschikt niet over verzilverbare populariteit

Ondanks het feit dat de Amsterdamse rechtbank hem in zijn zaak tegen de Kijkshop in het gelijk heeft gesteld, ontvangt premier Jan Peter Balkenende geen schadevergoeding. De Kijkshop had de minister-president ten behoeve van haar moederdagcampagne afgebeeld als kleuter en zijn voornaam veranderd in ‘J-Peetje’. De tekst daarbij luidde ‘Zonder verkoper shopt J-Peetje goedkoper’.
De rechtbank noemt dit denigrerend en een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van Balkenende. De Kijkshop moet nu de proceskosten (ongeveer 1250 euro) betalen, maar niet de geëiste schadevergoeding van 186.000 euro, omdat onze premier volgens de rechtbank ‘in beginsel niet over zogenoemde verzilverbare populariteit beschikt’.

Het argument van de winkelketen dat het hier zou gaan om vrijheid van meningsuiting werd niet ontvankelijk verklaard. Het ging de Kijkshop er alleen om meer producten te verkopen, oordeelde de rechter. "Daarin zit het verschil met programma’s als Kopspijkers, dat geen producten maar alleen zichzelf verkoopt."

De premier is tevreden met de uitspraak van de rechter, meldt zijn woordvoerder. Die spreekt van een "belangrijk principieel punt" dat beslecht is, omdat bewindslieden al eerder bezwaar hebben gemaakt tegen het gebruik van hun portret voor commerciële doeleinden. "Het is nu de eerste keer dat er een juridische grondslag tegen dat bezwaar is gelegd."

Uitspraak kort geding (www.rechtspraak.nl is helaas niet Mac-vriendelijk, probeer het met Internet Explorer en klik dan op ‘Printbare Versie’)

Zie ook: Afbeelden premier steeds smakelozer