BankGiro Loterij ondersteunt Nederlands Fotomuseum en Foam

Het Nederlands Fotomuseum en Foam maakten vandaag bekend dat zij de komende vijf jaar een structurele bijdrage van de BankGiro Loterij zullen ontvangen.
Gisteren, tijdens een receptie in de Hermitage in Amsterdam, openbaarde het bestuur van de BankGiro Loterij welke culturele doelen zij de komende vijf jaar gaan ondersteunen. Naast de 34 al eerder uitverkoren instellingen zijn er 11 nieuwe benificiënten geselecteerd, waaronder dus het Nederlands Fotomuseum en Foam. Het Nederlands Fotomuseum zal jaarlijks 200.000 euro ontvangen, het Foam 300.000.

De BankGiro Loterij heeft vorig jaar ruim 106 miljoen euro opgebracht. De helft van de jaarlijkse opbrengst wordt toegewezen aan – veelal grote – culturele instellingen. ‘Verschillende gezondheids- en welzijnsfondsen’ ontvangen ongeveer 1,7 miljoen euro.

Grote benificiënten van de BankGiro Loterij zijn het Prins Bernhard Cultuurfonds (bijna 13 miljoen euro per jaar), het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg (7,4 miljoen euro) en vier Rijksmusea (Rijksmuseum Amsterdam, het Van Gogh Museum, het Mauritshuis en het Kröller-Müller Museum) waaronder 7,3 miljoen euro wordt verdeeld.Nederland kent in het totaal 19 (verzelfstandigde) rijksmusea.

In de lijst van nieuwkomers vinden we naast de genoemde fotografie-instellingen onder andere het Zuiderzeemuseum (krijgt 5 ton per jaar), Aviodrome, het Spoorwegmuseum, Teylers in Haarlem en het Van Abbe in Eindhoven, die elk 2 ton per jaar toegewezen kregen.

Marloes Krijnen, directeur van Foam, toonde zich ‘zeer verheugd over het vertrouwen van de BankGiro Loterij in de ambities van Foam. Het is een erkenning van alle inspanningen van de afgelopen zes jaar.’ Waar het museum de bijdrage van de BankGiro Loterij aan gaat besteden kon of wilde Krijnen nog niet zeggen: ‘De financiële ondersteuning van de BankGiro Loterij maakt het mogelijk dat we ons structureel verder kunnen ontwikkelen en met nieuwe daadkracht de toekomst in gaan. Hiermee blijft de dynamiek en vernieuwingsdrift van Foam gewaarborgd.’

De woordvoerder van het Nederlands Fotomuseum legt er nadruk op dat de toekenning betekent dat de fotografie serieus genomen wordt: ‘Met een structurele bijdrage voor het Nederlands Fotomuseum en Foam_Fotografiemuseum Amsterdam wordt de fotografie in Nederland zeer ruim bedeeld en erkend als belangrijk onderdeel in het Nederlands culturele erfgoed.’