Barry Feinstein (80) overleden

Barry Feinstein fotografeerde in de jaren 1960 een groot aantal in opkomst zijnde rocksterren. Het meest bekend is waarschijnlijk de foto die hij van Bob Dylan maakte voor diens plaat ‘The times they are a-changin’. Feinstein overleed op donderdag 20 oktober in een ziekenhuis vlak bij zijn woonplaats Woodstock. Hij werd 80 jaar oud.
Feinstein werkte niet alleen samen met Bob Dylan, maar was ook de onofficiele chroniqueur van andere sterren zoals Janis Joplin en ex-Beatle George Harrison. Hij begon in de jaren ’50 bij filmmaatschappij Columbia Pictures, waar hij portretten maakte van filmsterren. Zijn ware roeping vond hij echter buiten de poorten van Hollywood, in het echte leven waar hij de sterren ook tegen kwam, zoals een intens verdrietige Marlene Dietrich bij de begrafenis van Gary Cooper.

Zijn carrière als rockfotograaf begon met een toevallige ontmoeting met Bob Dylan. Dylan’s manager was een goede vriend van Feinstein. Bovendien stelde deze hem voor aan zijn tweede vrouw: May Travers van het folk-trio Peter, Paul and Mary. In 1966 was Feinstein de officele fotograaf van Dylan’s Europese tour tijdens welke hij de acoustische gitaar voor een electrische inruilde.

Feinstein publiceerde in 2008 een boek met foto’s uit zijn Hollywood periode, aangevuld met gedichten van Bob Dylan uit 1964 die al die tijd op een zolder waren weggestopt.

Bron: www.nytimes.com