Beekman wint Zilveren Camera met doorzetten

De winnende foto bij de Zilveren Camera is speciaal volgens maker Martijn Beekman omdat hij bleef wachten waar andere fotografen waren afgehaakt. Daardoor kon hij zo dichtbij zijn onderwerp komen: ereleden Erica Terpstra, Henk Vonhoff en Frits Korthals Altes van de VVD vertrekken op 27 september 2007 gezamenlijk in een auto. Dat gebeurde na vruchteloos overleg met Rita Verdonk die op dat moment haar zetel in de Tweede Kamer wilde behouden en lid blijven van de VVD.
De foto werd zo laat gemaakt dat hij ’s anderendaags ook niet in de Volkskrant stond, de krant waarvoor freelancer Beekman veel werkt. Pas bij een terugblik in december was er in de krant plek voor de foto.

Zat Wiegel aan het stuur, vroeg ceremoniemeester Wilfried de Jong nog bij de prijsuitreiking aan Beekman zondagavond. ‘Nee, anders had ik hem natuurlijk ook in beeld gebracht,’ aldus Beekman.

De jury van de Zilveren Camera bepaalde zondag pas welke foto welke prijs zou krijgen. Eerder al waren de nominaties vrijgegeven.

Uiteraard was de heisa die ontstond na het bekendmaken van de nominatie van een fotoserie over Uruzgan van een fotograaf van het ministerie van Defensie het onderwerp van gesprek tijdens de bijeenkomst in het Fotomuseum Den Haag, waar enkele honderden belangstelling op af waren gekomen. De organisatie van de Zilveren Camera maakte bekend dat er op 12 februari in Nieuwspoort een debat-avond wordt georganiseerd over de vraag hoe onafhankelijk een fotojournalist moet zijn.

De serie van Defensie-fotograaf Sjoerd Hilckmann is uiteindelijk de derde prijs in de categorie Buitenlandse Documentaire Fotografie Series ten deel gevallen. De ze winnaar was met een antal Defensiecollega’s aanwezig bij de uitreiking in het Fotomuseum Den Haag.

• Bekijk alle winnaars: www.zilverencamera.nl

De winnende foto’s zijn tot en met 16 maart te zien in het Fotomuseum Den Haag