Beelden archief Tropenmuseum verkrijgbaar via Hollandse Hoogte

Het Tropenmuseum in Amsterdam heeft besloten haar beeldarchief onder te brengen bij fotobureau Hollandse Hoogte. De collectie wordt daarmee een onderdeel van de historische collectie van Hollandse Hoogte die daarmee uitgroeit tot circa twee miljoen foto’s, aldus een persbericht.
Het bericht vervolgt:

Het Tropenmuseum bezit een fotoarchief dat uit meer dan 500.000 foto’s bestaat, met uniek materiaal. Wat voor schatten daarin verborgen liggen, werd onlangs duidelijk door een expositie die werd samengesteld door Hans Aarsman. Aarsman kreeg de vrije hand, en stelde een tentoonstelling samen rond het thema bruggen. Door Nederlanders ontworpen en gebouwde (spoor)bruggen, en traditionele bruggen van bamboe, alle in Nederlands-Indië.

De expositie ‘Dankzij de bruggen’ is nog tot en met 11 november in het museum te zien. Vanaf 12 september toont ook een andere tentoonstelling materiaal uit het archief: in de expositie ‘In het land van de keizer’ draait het om een Nederlandse expeditie naar Ethiopië ten tijde van de kroning van Haile Selassie.

Het museum bezit ook een hele grote collectie voorwerpen, die voor een deel in het museum worden getoond, of in het depot worden bewaard. Het gaat om etnografica, maar ook om hedendaagse kunst en popular art, uit de hele wereld. Foto’s van die voorwerpen maken ook deel uit de collectie die Hollandse hoogte gaat ontsluiten.

Nog niet de hele collectie van het Tropenmuseum komt meteen beschikbaar, daar moet nog veel werk voor worden verzet. Maar er wordt nu gestart met een eerste selectie van zeven duizend foto’s.

Hollandse Hoogte ontsluit via haar database al een enorme hoeveelheid historisch beeldmateriaal. Een aantal archieven van Nederlandse herkomst, zoals het Spaarnestad fotoarchief, het archief van het Maria Austria Instituut en het Nederlandse Foto Museum Rotterdam, en het beeldarchief van het Scheepvaart Museum Amsterdam. Maar ook internationale collecties, als Roger-Viollet, Rue des Archives, Bridgeman Art Library, het archief van de Süddeutsche Zeiting, en het Engels Lebrecht en het Duitse Culture Images. Nog afgezien van allerlei historische onderdelen van een behoorlijke hoeveelheid algemene fotobureaus, zoals de Engelse bureaus REX Features en Camera Press en het Russische Ria Novosti.