Benen

Een duik in the Old Swimming Hole , een idyllische poel in de buurt van New York. En het weer zit mee. Maar het bekijken van deze foto levert onrust op. Vanwege de naaktheid?

Integendeel, het is niet het blote vlees, eerder de visuele chaos waardoor het oog geen rustpunt kan vinden. Terwijl de compositie heus wel geslaagd is. Misschien schept het water, dat op stroop lijkt, verwarring.

Of is het zonlicht te schel? Door dat felle licht zijn er veel afleidende takken, scherp uitgelichte knoesten plus een mystieke overdaad aan blaadjes zichtbaar. Het is alsof de scherptediepte te hevig is. Maar die aardse naaktheid zou de zaak dan weer mooi in balans kunnen brengen. Hoe dit raadsel der onrust te ontmaskeren? Blijven kijken.

Die benen. Er zijn te veel benen! Terwijl geen van de jongens twee benen bezit, hooguit twee halve, één of anderhalf, steken de bomen – vanuit de splitsing bij hun kruis – twee staken V-vormig de lucht in, alsof ze een handstand maken. Er komen zelfs twee grote schaduwbenen gestrekt op ons af. Daartussen zit wel weer een vreemde, storende cirkelvormige schaduw. Geen idee waar die vandaan komt. Stond de pot met retouche misschien te dichtbij?

Ergernis. Ondertussen blijft de éénbenige jongen aldoor maar opdringerig naar iets staan wijzen. Waarnaar? Hou es op zeg, we zien niks. Weg met deze hinderlijke foto-opname die ooit als een idylle begon.

schoenendoos0
Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.