Beroemde John-John-foto gekaapt

De foto van het zoontje dat salueerde bij de begrafenis van John F. Kennedy blijkt geruime tijd te zijn verkocht door de fotograaf Joe O’Donnell, terwijl het beeld was gemaakt door de toenmalige UPI-fotograaf Stan Stearns. Deze flagrante schending van het auteursrecht kwam boven water nadat O’Donnell in augustus was overleden.
De New York Times was een van de kranten die in een necrologie over O’Donnell schreef dat hij de maker was van een van de – overigens zwaar gecropte – ikonen van de Amerikaanse recente geschiedenis. Naar aanleiding van dit bericht is een aantal fotografen gaan onderzoeken hoe het zat, en kwam tot de conclusie dat O’Donnell bij tijd en wijle een fantast was die afdrukken van foto’s verkocht die hij niet had gemaakt, en zich er niet voor schaamde zich als maker voor te doen. Het ging daarbij niet alleen om de John-John-foto, maar bij voorbeeld ook om portretten van voormalig VS-president Truman.

het ware verhaal is inmiddels gepubliceerd op de website The Digital Journalist. De New York Times heeft nog steeds niet gerectificeerd.

• The Digital Journalist: The Bizarre Story of Joe O’Donnell