Bert Stern (83) overleden

Afgelopen woensdag is de Amerikaanse fotograaf Bert Stern overleden, wereldberoemd geworden door zijn ‘once in a lifetime experience’ van een driedaagse fotosessie met Mariyn Monroe in het Bel Air Hotel in Los Angeles in 1962.
Stern was begin jaren 60 een gearriveerde fotograaf en filmer na vele geslaagde commerciële opdrachten en werk voor de grote magazines, in stijl verwant aan dat van mensen als Irving Penn en Richard Avedon. Bovendien maakte hij naam met een documentaire film over het Newport Jazz Festval van 1958, Jazz on a Summer’s Day.

De fotosessies met Monroe maakte Stern in opdracht van Vogue. In de decennia daarna bleven de foto’s met regelmaat opduiken in boeken, met telkens weer een nieuw pakketje ‘nooit eerder gepubliceerde’ foto’s, in 2000 resulterend in het complete overzicht Marilyn Monroe: The Complete Last Sitting. Zes weken na het maken van de roemruchte portretten overleed de actrice.

Stern was in 2009 in stilte getrouwd met actrice/fotografe/filmer Shannah Laumeister (1969), die op haar 13de poseerde voor Stern en van wie afgelopen maart de documentaire Bert Stern: Original Madman in première ging. Hieronder een fragment:

Bert Stern: Original Madman on Nowness.com.

Meer in THe New York TImes: Bert Stern, Elite Photographer Known for Images of Marilyn Monroe, Dies at 83