Bestuur: alle nominaties Zilveren Camera dingen mee

Onderzoek door een jurist heeft uitgewezen dat alle nominaties voor de Zilveren Camera voldoen aan de wedstrijdvoorwaarden. Overigens blijkt uit onderzoek van het ANP dat er in het verleden vaker foto’s van het Ministerie van Defensie prijzen hebben gewonnen bij de Zilveren Camera.
Het bestuur van de Zilveren Camera liet het onderzoek naar de toelaatbaarheid van de nominaties uitvoeren naar aanleiding van de golf van kritiek op de nominatie van een fotoserie van Defensie-fotograaf Sjoerd Hilckmann uit Uruzgan.

In een slotverklaring stelt het bestuur:
‘Er is niet gebleken van feiten of omstandigheden die op grond van de geldende wedstrijdvoorwaarden verhinderen dat de jury van de Zilveren Camera in de finale ronde, die zondag 20 januari 2008 zal plaatsvinden, niet alle door haar genomineerde foto’s in haar beraadslagingen kan betrekken.’

Het ANP is intussen in de archieven gedoken en herinnert eraan dat in eerdere jaren fotografen in dienst van het ministerie van Defensie prijzen wonnen bij de Zilveren Camera. In 1987 werd een reportage van Matty van Wijnbergen – destijds werkzaam bij de Audiovisuele Dienst Koninklijke Marine – bekroond met de Derde Prijs Buitenland Series. De serie ging over een landing van Nederlandse mariniers op Sardinië tijdens een oefening. Enkele jaren later wonnen foto’s over landingen op een Amerikaans vliegdekschip gemaakt door de toenmalige Defensie-fotograaf Hennie Keeris een categorie-prijs.

• Eerder op PhootQ: NVF-bestuur: defensie-foto hoort niet thuis bij Zilveren Camera