Bevrijding Den Haag in twintig foto’s

In het Fotomuseum Den Haag zijn in het kader van de 60e viering van 5 mei foto’s te zien van de bevrijding van Den Haag. Het gaat om opnamen van
de Haagse amateur-fotograaf J.J.M. van Santen (1905-1972). Hij bewaarde tijdens de oorlog vijf kleinbeeldfilms zodat hij de bevrijding van Den Haag kon vastleggen. De originele afdrukken worden nu voor het eerst getoond.

Dr. J.J.M. (Koos) van Santen was leraar wis- en natuurkunde aan het katholieke Aloysius College in Den Haag. Daarnaast was hij amateur-fotograaf, uitvinder en schreef hij boeken over fotografie. Ook heeft hij diverse uitvindingen op het gebied van de fotografie op zijn naam staan.

Tijdens de bezetting heeft hij niet veel gefotografeerd, maar Van Santen bewaarde in die jaren zorgvuldig vijf AGFA kleinbeeldfilms, speciaal om de bevrijding te kunnen vastleggen. Hij was dan ook een van de eersten die de binnenkomst van de geallieerden in Den Haag fotografeerde, waarbij een Canadese militair hem nog aanhield en kritische vragen stelde over zijn Duitse Leica camera. Ook het wegtrekken van de Duitsers en een stoet NSB-ers, die via de Regentesselaan weggeleid worden naar interneringskamp Duindorp, heeft hij vastgelegd in een indringende reportage. De foto die hij op 15 mei 1945 maakte van een groepje mannen dat een vrouw uitjouwt die gedwongen een bord met vermelding ‘moffenhoer’ voor zich uit draagt, levert een onthutsend beeld op. Vrolijker zijn de foto’s die hij maakte van leerlingen die terugkeren naar het in de oorlog door de Duitsers bezette Aloysius College.
De reportages van J.J.M. Van Santen zijn een interessante bijdrage gebleken aan de fotohistorische geschiedschrijving van de bevrijding van ons land en diverse van zijn foto’s zijn gepubliceerd, onder meer in de boeken van Lou de Jong.

De foto’s zijn tot en met 22 mei te zien in de lounge van het Fotomuseum, geopend dinsdag t/m zondag van 11 – 23 uur en gratis toegankelijk.

• Meer informatie: www.fotomuseumdenhaag.nl

• Zie ook: Herdenkingen in Hollandsche Schouwburg en Foam