Bewoners en drugsgebruikers Amsterdam Zuidoost krijgen fotografieles

In het kader van een meerjarig programma tegen drugsoverlast kunnen bewoners, winkeliers en gebruikers in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost een fotografieworkshop volgen, met de bedoeling hun dagelijkse problematiek zichtbaar te maken.
Afgelopen week woensdag meldde het Parool: ‘Het stadsdeel Zuidoost gaat bewoners wegwerpcamera’s verstrekken om de overlast door handel in en gebruik van drugs vast te leggen.’
Omdat het fotograferen van drugsdealers en -gebruikers ook voor professionele fotografen niet zonder risico’s is, vroegen wij de afdeling Communicatie van het Stadsdeel om een toelichting.

Sharon Trémour, woordvoerder voor dit project, merkt op: ‘Het Parool heeft een op zich duidelijk bericht geschreven, maar inderdaad, deze passage zou tot misverstanden kunnen leiden. Wij zijn zeker niet van plan om een heksenjacht op dealers en gebruikers te starten. Integendeel. Het is de bedoeling dat de bewoners, winkeliers en gebruikers na die fotografieworkshop een beeld geven van hun eigen situatie. Het zou mooi zijn wanneer de foto’s tot meer begrip voor elkaar zouden leiden. Daarnaast kan het stadsdeel actie ondernemen, wanneer een gefotografeerde situatie direct verbetering behoeft.

Na de workshop onder leiding van de fotograaf Maarten Reijgersberg op vrijdag 2 december, krijgen de deelnemers een wegwerpcamera mee, die een week later met een volle film ingeleverd kan worden. Van alle deelnemers wordt één foto geselecteerd. De uitgekozen foto’s worden begin 2006 op posters afgedrukt en op veel plekken in het stadsdeel opgehangen.

De fotocampagne maakt deel uit van het drugsprogramma dat sinds 2003 is ingezet. Naast de workshop zijn er de komende maand voorlichtingsbijeenkomsten en een openbaar werkbezoek aan de nieuwe ‘geïntegreerde voorziening drugshulpverlening’ georganiseerd. Het programma heeft tot nu toe resultaten opgeleverd, mede omdat de samenwerking van betrokken instellingen minder vrijblijvend is dan vroeger en er vertegenwoordigers van de politie, justitie, woningcorporatie Rochdale, GGD en Streetcornerwork bij alle activiteiten betrokken worden.