Bezige Bij gebruikt foto zonder toestemming

Uitgeverij De Bezige Bij heeft voor het omslag van een roman de foto ‘Schaap in de mist’ gebruikt zonder toestemming van de fotograaf, Hans van der Meer. Het beeld is bij de uitgeverij gescand uit het boek Dierenleven (uitgeverij De Verbeelding) en vervolgens is er een flinke uitsnede gemaakt uit de liggende foto. Van der Meer is zuinig op zijn materiaal: ‘Als ze me hadden gevraagd had ik gezegd dat ze een andere foto zouden moeten zoeken.’
Van der Meer: ‘Ik vond bij terugkeer van een buitenlandse reis een vraag op mijn antwoordapparaat. Toen ik terugbelde was de medewerkster in kwestie in bespreking. Toen heb ik gevraagd of ze kon terugbellen. Daarna heb ik nooit meer wat gehoord tot het boek uitkwam. Intussen heeft de betrokken medewerkster me wel excuses aangeboden. Ze had het aan iemand overgedragen en daar is iets misgegaan, zei ze.’ Van der Meer stuurt nu een dubbele rekening naar de Bezige Bij.