Bezoekersaantallen exposities fotografie blijven stijgen

Afgelopen jaar hebben buitengewoon veel mensen een bezoek gebracht aan fotomusea en -festivals. Werd over 2005 gezegd dat het een goed jaar was, 2006 laat zien dat het nog beter kan. PhotoQ verzamelt de bezoekerscijfers.
Foam ontving afgelopen oktober al de 100 duizendste bezoeker en over heel 2006 hebben meer dan 124 duizend mensen het museum bezocht. In 2005 kwam de teller maar net boven de 100 duizend. Het Fotomuseum Den Haag telde in 2006 ongeveer 53 duizend bezoekers. Het Nederlands fotomuseum kwam op 37.500 bezoekers.
De tentoonstellingen van World Press Photo in Nederland trokken 88 duizend bezoekers.

Foam meldt in een persbericht: ‘De tentoonstellingen ‘Henri Cartier-Bresson, a retrospective’, ‘Bound for Glory’ en ‘The Kate Show’ trokken veel publiek. Ook was er veel herhaalbezoek vanwege de diverse, en regelmatig wisselende tentoonstellingen. Wederom goed bezocht in 2006 waren de tentoonstellingen van jong talent in de bibliotheek op de 3e verdieping: Foam_3h.’

In 2005 ontving het fotomuseum Den Haag 38.692 bezoekers, een jaar eerder waren dat er nog 45 duizend. Met bijna 15 duizend meer bezoekers dan 2005 zegt curator van het museum Wim van Sinderen buitengewoon tevreden te zijn. Het overzicht van Loretta Lux was met 20 duizend bezoekers de best bezochte tentoonstelling.

Het Nederlands Fotomuseum Rotterdam heeft volgende week het overzicht met bezoekersaantallen pas compleet (externe manifestaties, lezingen en bezoek collecties) maar het totale bezoekersaantal van 2006 is 37,5 duizend. In 2005 waren dat er 35 duizend.

Ook de reizende tentoonstelling De Onzichtbaren in Beeld van Jan Bogaerts heeft een goed jaar gehad. De eerste expositie was in maart 2005 en de laatste in augustus 2006. In totaal hebben ongeveer 46 duizend mensen de tentoonstelling bezocht. In de Oude Kerk in Amsterdam bezochten 11 duizend mensen De Onzichtbaren in vijf weken en daarmee was deze locatie de best bezochte van de in totaal zeven locaties die De Onzichtbaren heeft aangedaan.

Het bezoekersaantal voor de World Press
Photo-tentoonstellingen in Nederland in 2006 ligt rond de 88 duizend, aldus een woordvoerder. Er waren in totaal negen tentoonstellingen: in Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Groningen, Leeuwarden, Maastricht, Den Haag, Utrecht en Veere.
Ter vergelijking: in 2005 was dat aantal rond 59.000, verdeeld over zes
tentoonstellingen (uitgezonderd de tentoonstelling Things As They Are).

• Een jaar geleden op PhotoQ: Nederlandse fotomusea en -festivals goed bezocht in 2005

www.foam.nl

www.fotomuseumdenhaag.nl

www.nederlandsfotomuseum.nl

www.worldpressphoto.nl

De Onzichtbaren in Beeld