Bidprentje Reve toont foto Rineke Dijkstra

Fotografe Rineke Dijkstra had de eer om schrijver Gerard Reve als laatste officieel te portretteren. Het resultaat staat deze week in Vrij Nederland. In het blad lezen we dat Dijkstra in 2004 op uitnodiging van Joop Schafthuizen samen met hem afreisde naar rust- en verzorgingstehuis St. Vincentius in Zulte. Daar fotografeerde zij Reve.
Dijkstra trof een man die eigenlijk zichzelf niet meer was, een Reve die zich volgens haar niet bewust was van de situatie. De fotografe in VN: ‘Ik was blij dat hij voor deze foto min of meer alert een blik in mijn richting wierp. Het had geen zin om hem te vragen in de lens te kijken.’

Dijkstra twijfelde even of je een markant man als Reve die net overleden is niet juist op zijn best moet laten zien. Schafthuizen zag er het probleem niet van in en gaf toestemming voor publicatie in VN. Sterker nog; de portretfoto van Dijkstra prijkt op verzoek van Schafthuizen bij de rouwdienst aanstaande zaterdag in Machelen zelfs op het bidprentje en de grafkist van de grote volksschrijver. Dat had ze vast niet verwacht.