Biënnale van Ottignies-Louvain-la-Neuve: Een Volmaakte Wereld

Wie van fotofestivals houdt, kan dit najaar in de Lage Landen zijn lol op. Noorderlicht in Groningen, Breda Photo en: de 7e Biënnale van Ottignies-Louvain-la-Neuve, die loopt van 16 september tot 17 oktober. Thema van het laatstgenoemde festival is Een Volmaakte Wereld, en richt zich op auteursfotografie en gevonden foto’s.
Het persbericht van de organisatie:

Voor de eerste keer staan de auteurfotografie en gevonden foto’s centraal. Op het programma: 8 locaties en 20 tentoonstellingen om te ontdekken van Louvain-la-Neuve tot Ottignies, te voet of met de fiets, met de familie of onder vrienden. En dit dankzij een zeer democratische pas!

Familiealbums puilen uit met foto’s die ons laten geloven dat de wereld volmaakt is omdat we er altijd fantastische vakanties onder een stralende zon lijken te beleven. In werkelijkheid weet iedereen dat die beelden die we door de jaren heen verzamelen eigenlijk moeten tonen hoezeer ons bestaan op een begerenswaardig modelleven lijkt. Niemand heeft te lijden onder die propaganda voor huishoudelijk gebruik, des te minder omdat fotografen met een lens op de wereld die rooskleurige clichés genadeloos blijven loochenen. Maar dat betekent niet dat deze amateurfoto’s, buiten de cirkel intimi die er herinneringen aan ophalen, niets anders te vertellen hebben dan wat al geweest is. Ze spreken doorheen de filter van wat wij, hun toeschouwers, persoonlijk hebben meegemaakt. Ze voeren ons eigenlijk terug naar die ervaring en ontsluieren tegelijk ons vermogen om erdoorheen te kijken.

De gevonden foto’s die in deze biënnale centraal staan, moeten ons overtuigen dat elk beeld toebehoort aan wie ernaar kijkt. Kunnen ze ons, geconfronteerd met werken van Belgische en internationale auteurs, ervan bewust maken dat ze naast de wereld zoals ze is, indirect, met kleine toetsen, ons eigen portret schetsen? Verre van de verhoopte perfecte wereld reiken ze ons eigenlijk een spiegel aan. Jean-Marc Bodson, commissaris van Biennale7

Uitgenodigde kunstenaars Patrick Bailly-Maître-Grand, Philippe Chancel, Arnold Odermatt, Doug Biggert, Peter Granser, Martin Kollar, Nina Berman, Beat Streuli, Marie Le Mounier, Maxime Brygo, Katherine Longly, La trocambulante, Emerging Talents from Belgian schools of photography, l’Ecole supérieure des Arts de l’image ‘Le 75’, maar ook internationale kunstenaars zoals Raymond Depardon, Martin Parr, Elliott Erwitt in de collectie Lhoist en tientallen anonieme foto’s.

Locaties
in Ottignies, Cultureel Centrum, Grange du Douaire, Domaine Provincial du Bois des Rêves
in Louvain-la-Neuve, Bibliothèque des Sciences, Grand Rue -3, Musée de Louvain-la-Neuve, Forum des Halles, Place Blaise Pascal

Curateur: Jean-Marc Bodson
Leiding: Vincent Geens
Coördinatie: Elyane Clesse

Root africaine
Dinsdag 21 september om 20.30 u, Aula Magna in Louvain-la-Neuve

250 Afrikaanse foto’s van Guy le Querrec (agentschap Magnum), geprojecteerd op groot scherm, bezielen drie reuzen van de Franse jazz: Aldo Romano (slagwerk), Louis Sclavis (klarinet) en Henri Texier (contrabas). Een meeslepend fotoconcert waarin de voortdurend bewegende muziek zich telkens weer voedt met de beelden.

Voorstelling aangeboden in coproductie met UCL Culture

PRAKTISCHE INFO
Biennale7 – Een volmaakte wereld
Van donderdag 16 september tot 17 oktober 2010
Tentoonstellingen toegankelijk van donderdag tot zondag van 11 tot 18 u.
Fotoconcert ‘Root africaine’ op dinsdag 21 september om 20.30 u. in Aula Magna
Nocturnes op donderdag 23/9 en 7/10 van 18 tot 21 u.
Slotavond op zondag 17/10 om 18 u. in het Cultureel Centrum van Ottignies

Onthaal en ticketverkoop
Forum des Halles in Louvain-la-Neuve

Biënnale-pas (7 locaties, 15 tentoonstellingen)
Volwassenen: ? 6
Vijftigplussers, inwoners van Ottignies-Louvain-la-Neuve, vrienden van het museum, personeel UCL, docenten en werkzoekenden: ? 3
Jonger dan 18 jaar: gratis
De Biënnale neemt deel aan Article 27 Gratis toegang tot de tentoonstellingen op zondag 3 oktober
Catalogus: ? 12

RONDLEIDINGEN
Duur: 1.30 u.
Prijs: Volwassenen, in nl of fr: ? 9 (toegang inbegrepen) / -18 jaar: ? 3 (toegang inbegrepen)
Groepen, families, van donderdag tot zondag, in nl of fr, op reservatie (min. 15 en max. 20 personen)
Individueel, op zondag om 15 u in nl of fr
Scholen op woensdagochtend, donderdag en vrijdag, in fr, op reservatie
Reservaties: Musée de Louvain-La-Neuve, 010 47 48 45

TOEGANG EN INFO
www.biennale7.be
Met de wagen: E411 afrit 8a – Louvain-la-Neuve centrum Parking Grand-Place of Parkings de l’Esplanade
Gps: Place de l’Université – Breedtegraad: 50.6701607 – Lengtegraad: 4.6151754
Met de trein: NMBS-station Louvain-la-Neuve-Université
Met de bus: TEC-halte, Parking Leclercq
Fietsverhuur: Provélo in Louvain-la-Neuve, Maison des cyclistes – 010 40 15 13

Cultureel Centrum van Ottignies-Louvain-la-Neuve – Elyane Clesse 010 45 69 96