Bigpixture toont twee generaties Nieuwenhuijs

De vele galeries die Amsterdam telt, vind je over het algemeen in de grachtengordel, maar ook daarbuiten is veel moois te zien. Langs de IJ-oevers in de Baarsjes en ook in de Stadionbuurt. In de spiksplinternieuwe wijk ‘Het Olympisch Kwartier’ gelegen naast het Olympisch stadion is Bigpixture gevestigd. Bigpixture lijkt de uitstraling te hebben, die je van zo’n wijk mag verwachten. Trendy, een soort van chic en wellicht te duur. En toch: niets is minder waar, maar oordeel zelf met een bezoek.

De galerie toont en verkoopt doorlopend het werk van twee generaties Nieuwenhuijs. Henk en Bart.Henk Nieuwenhuijs (1913-2007) was een fotograaf die vrijwel zijn hele leven voor de Geïllustreerde Pers werkte. Hij begon bij de Arbeiderspers en werkte ook voor ‘Het Vrije Volk’. Journalistiek maar zeker ook het dagelijks leven zijn bepalend voor zijn oeuvre. In een onlangs uitgekomen boekje, samengesteld door minister Plasterk, bij Spaarnestad, staat één van zijn karakteristieke foto’s die typerend is voor zijn werk. Minister-president Willem Drees, ontspannen liggend in driedelig pak in de Scheveningse duinen. Hollandser kan niet. Het jaren vijftig gevoel ten top. Een beetje genieten, maar niet teveel, want er is nog veel werk aan de winkel. Knap geregisseerd in een tijd dat een minister-president nog statuur had.

Net als zijn collegae legde Henk Nieuwenhuijs de belangrijkste gebeurtenissen na WO II vast. Toch gaan de mooiste foto’s die in de galerie verkrijgbaar zijn over het dagelijks leven. De verstilling en schoonheid van de Amsterdamse grachten of juist de drukte op de Haarlemmerstraat. De schooiende jongetjes in de stad. Het krantje lezen voor de kiosk.Bart Nieuwenhuijs (1949) die onontkoombaar de fotografie van huis uit meekreeg, verschilt in vele opzichten van zijn vader. Eén ding heeft hij in ieder geval gemeen, de liefde voor de fotojournalistiek. Fotojournalist is hij niet echt geworden, hoewel hij de halve wereld bereisde voor Avenue. Wel heeft hij als bestuurslid van World Press Photo daar op andere wijze een invulling aan kunnen geven.

Bart is bekend geworden om zijn culinaire fotografie. In deze discipline heeft hij een eigen stijl en benadering ontwikkeld. Herkenbaar als geen ander. Een decennium lang het visuele toetje in ‘M’, het maandblad van NRC Handelsblad. Eigenzinnigheid is een kwalificatie die goed bij zijn culinaire fotografie past. Het schuurt regelmatig, zoals de kippenpoten van een levende kip op een bord of een rauwe vis met de kop in een blik linzen geduwd. Anderzins: hoe mooi kan een knoflook zijn? Waar schuren en watertanden bijelkaar komt, is een foto van rookworst. Uit de worst druipt het vet op de vork waaraan hij geprikt zit. Bij de één zal het water in de mond lopen, bij de ander walging of erger.

Nomaden in Oman, de Elfstedentocht in de jaren vijftig, het dagelijks leven, de wereld en het eten en dit alles in een tijdspanne van ruim zestig jaar.

BIGPIXTURE
Artemisstraat 180
1076 DW Amsterdam
06 53231278
www.bigpixture.nl
Bart@studioxs.nl

Geopend woensdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur