Bijna 10 duizend bezoekers voor Corbijn in eerste weekend

De tentoonstellingen van Anton Corbijn die afgelopen weekend openden – Hollands Deep in het Gemeentemuseum en 1-2-3-4 in het Fotomuseum Den Haag – trokken ongekend veel publiek: bijna 10 duizend bezoekers, aldus conservator Wim van Sinderen. De signeersessie voor Corbijns boeken leidde eveneens tot lange rijen.

 

De Haagse musea meldden eerder al in een verslag over de opening:

De openingsavond werd een prachtig eerbetoon aan een van ’s werelds meest vooraanstaande portretfotografen. Marlene Dumas sprak lovende woorden en Nick Cave bracht een muzikaal eerbetoon.

Marlene Dumas, die zelf ook op unieke wijze door Corbijn is geportretteerd, opende de dubbeltentoonstelling. “Wat kun je zeggen over een man met een track record als dat van Anton Corbijn”, zo begon zij haar speech. Niettemin sprak ze lovende woorden over hem uit en wist het publiek te vermaken met mooie anekdotes. Nick Cave nam vervolgens plaats achter de piano om zijn vriend toe te zingen. Anton Corbijn vertelde zelf over de totstandkoming van de tentoonstellingen en hoe hij hiervoor in zijn archief dook. Terwijl hij zijn verleden door zijn handen liet gaan, kwam hij tot de conclusie dat hij alles meteen weer over zou doen. “Hoe kun je niet in een wereld willen duiken die je gevoelsleven zo verrijkt”.

Beide tentoonstellingen werden door de honderden genodigden en vrienden van Anton – waaronder Bart Chabot, Jeremy Healy, Hadewych Minis en Pierre Wind – vol lof ontvangen.

Dat de dubbeltentoonstelling een ‘must see’ is, werd ook eerder op de dag al duidelijk. Niet alleen de VIP-gasten zijn namelijk enthousiast over de dubbeltentoonstelling, ook het publiek stroomde al in grote getalen toe. Een lange rij bezoekers wilde de prachtige foto’s van Corbijn direct op de eerste dag al bewonderen.

www.gemeentemuseum.nl