Bild publiceert ‘Shockfotos’ van Duitse soldaten in Afghanistan

De Bildzeitung van vandaag opent de voorpagina met een stuk over foto’s van Duitse ISAF-soldaten die poseren met een menselijke schedel. Op pagina 2 zijn nog drie shockerende beelden van dit voorval afgedrukt.
De foto’s, die volgens het artikel afkomstig zijn van een -uiteraard anoniem- lid van het Duitse contigent in Afghanistan, werden al in het voorjaar van 2003 gemaakt. Tijdens een ochtend-patrouille in de buurt van Kabul, waar drie onderofficieren en twee soldaten bij betrokken waren, maakte één van hen opnamen van het gedoe met de schedel.

Op de voorpagina is een foto afgedrukt waarop een soldaat glimlachend met het bovendeel van de schedel poseert. Op pagina twee zien we hoe één van de patrouilleleden het doodshoofd op de ‘kabelknipper’ van de jeep monteert. Op de kleinste foto houdt een soldaat de schedel in de rechter- en zijn geslacht in de linkerhand.

De afkomst van het gebeente is onduidelijk. In de omgeving van Kabul is een massagraf aangetroffen waar zowel Afghanen als Russische soldaten begraven liggen.

Bild vroeg defensieminister Jung om zijn reactie. Hij laat direct een onderzoek uitvoeren en kondigt harde maatregelen aan. In de column van ‘Chefkorrespondent’ Einar Koch wordt het incident ‘onverdragelijk’ genoemd. Koch vraagt zich af of de soldaten mentaal wel toegerust zijn voor hun zware taken in Afghanistan.