Billboard-portretten militairen niet bij Republikeinen

Deze week hadden in St Paul, twin city met Minneapolis, langs verschillende autowegen grote billboards moeten hangen met portretten die Suzanne Opton maakte van Amerikaanse militairen. Maar ’toevallig’ is in deze stad gelijkertijd de conventie gaande van de Republikeinse partij. Billboardbedrijf CBS Outdoor ontkent een verband hiermee, maar besloot de mega-foto’s niet te tonen.
Opton maakte de portretten, die opvallen door hun intieme en zachte karakter, in 2004 en 2005. De soldaten waren even thuis, na een dienstperiode in Irak en in afwachting van een nieuwe tour of duty in Afghanistan. De foto’s zijn gemaakt met toestemming van de geportretteerden en hun liedinggevenden.

Volgens Art Daily zijn de foto’s al veel tentoongesteld in de VS en Europa, gepubliceerd in onder meer Fortune en Newsweek, en opgenomen in de collecties van het Brooklyn Museum, The Cleveland Museum of Art, de Library of Congress en het Museum of Fine Arts in Houston.

CBS Outdoor zegt dat de beelden verwarrend kunnen zijn voor automobliisten die passeren. Een woordvoerder meent zelfs dat voorbijgangers kunnen denken dat het om gestorven mensen gaat.

Art Daily: Photographer of Soldiers Denied Billboard Space in St. Paul

www.soldiersface.com