BJP kiest beste fotoboek in 25 jaar

Een panel, samengesteld door British Journal of Photography, roept het fotoboek ‘Karasu’ van Masahisa Fukase uit tot het beste boek van de afgelopen 25 jaar. De Japanse fotograaf toont een mysterieuze fotoreeks van raven.
De duistere foto’s van zwermen raven geven een sfeer van somberheid weer. Op reis door Noord-Japan fotografeert Masahisa Fukase de zwarte vogels voor het eerst in 1976. Dit is de periode na een verse echtscheiding en daarom wordt het werk gezien als een rouwende reflectie op Fukase’s voorbije relatie.

In 1986, tien jaar na het maken van de eerste foto, publiceert de Japanse uitgever Sokya-sha het boek ‘Karasu’ (Raven). In 1991 wordt het boek opnieuw uitgebracht door een Amerikaanse uitgever onder de titel ‘Solitude of Ravens’. En meer recent verschijnt in 2008, bij de Rat Hole Gallery in Tokio, ook een uitgave.
De achtergrond van deze serie wordt zwarter door de wetenschap dat enige tijd na de Amerikaanse publicatie Masahisa Fukase van een trap is gevallen en sindsdien al veertien jaar in coma ligt.

Het panel van de Britisch Journal of Photography, bestaande uit Chris Killip, Ute Eskildsen, Gerry Badger, Jeffrey Ladd en Yoko Sawada, had tijdens de selectie ook oog voor ‘Ballad of sexual dependency’ van Nan Goldin, dat toevallig ook in 1986 gepubliceerd is. Kennelijk een goed boekjaar aangezien Martin Parr’s ‘The last resort’ en ‘Beyond Caring’ van Paul Graham ook uit hetzelfde jaar komen.

De top vijf van ieder jurylid is te zien via onderstaande link, waar opvallend genoeg nu eens geen boek van Nederlandse makelij tussen staat.

The British Journal of Photography:The best Photobooks in 25 Years

Meer berichten
Japan Photo.info: The best Photobook in 25 years
Guardian.co.uk: Masahisa Fukase’s Ravens The best photobook of the past 25 years