Bob Willoughby (82) overleden


De Amerikaanse fotograaf Bob Willoughby is vorige week overleden aan de gevolgen van kanker. De laatste jaren van zijn leven woonde hij in het Franse Vence.

Bob Willoughy staat bekend om zijn bijzonder Hollywood-portretten, waar onder andere bekende artiesten als Frank Sinatra, Audrey Hepburn en Dustin Hoffman op een nieuwe en spontane wijze gefotografeerd werden.

Zijn grote doorbraak kwam in 1954 toen hij in opdracht van enkele tijdschriften de actrice Judy Garland fotografeerde tijdens de film ‘A star is born’. Warner Brothers was de eerste filmmaatschappij die speciaal een fotograaf inhuurde om foto’s van een film te maken.

In 1963 bouwde Willoughby zijn eerste camera met afstandsbediening om betere filmfoto’s te kunnen maken. Willoughby bleef zijn hele leven fotograferen. Hij woonde 17 jaar in Ierland, waar hij oude Ierse poëzie illustreerde met foto’s van het platteland. Hij was ook de auteur van boeken over fotografie.

Het werk van Willoughby’s is terug te vinden in enkele belangrijke museale collecties: MoMA – New York, National Portrait Gallery – Washington D.C. en London, National Museum of Photography –Groot Brittanie, Biblioteque Nationale – Parijs enMusee de la Photographie – Chareroi.

The New York Times: Bob Willoughby, Candid Photographer of the Stars, dies at 82

Bob Willoughby