Bodleian Library biedt 2,2 miljoen voor Fox Talbot collectie

De Bodleian Library biedt 2,2 miljoen pond om te voorkomen dat de collectie van Fox Talbot, uitvinder en baanbrekende fotograaf, naar het buitenland gaat. Bodleian Library hoopt een subsidie van National Heritage Memorial aan te trekken voor iets minder dan de helft van de kosten en wordt ondersteund door fotografen als Martin Parr en historici.
William Henry Fox Talbot was een amateurwetenschapper die veel knutselde met lenzen, houten kisten gemaakt door zijn timmerman en chemicaliën. Hij vond een manier om foto’s vast te leggen op papier. Slechts vijf jaar later publiceerde hij het eerste boek geïllustreerd met foto’s, veelal gemaakt in Oxford, genaamd ‘The Pencil of Nature’. De collectie bestaat uit een archief over zijn leven en werken, waaronder enkele van de eerst genomen foto’s ooit genomen, bijvoorbeeld de eerst genomen foto door een vrouw.

Parr was geschokt om te horen dat het archief mogelijk naar het buitenland zou gaan. ‘Het hele idee dat dit het Verenigd Koninkrijk zou verlaten, roept ongeloof op, en de enige mogelijke verklaring is dat er nog steeds sprake is van een onderwaardering voor de fotografie in het Verenigd Koninkrijk, op een zeer storende manier’ Aldus Martin Parr.

Fox Talbot’s beelden, vastgesteld als negatieven op chemisch behandeld papier en in staat om meerdere reproducties als positieven op papier te maken, voerde strijd met het rivaliserende proces dat werd gepefectioneerd door Louis Daguerre, de Franse kunstenaar en natuurkundige die zijn eigen unieke beelden vastgesteld op verzilverde platen slechts een paar weken eerder had aangekondigd.

Richard Ovenden, directeur van de Oxford Bodleian Library: ‘De argumenten zijn zo oud als de fotografie zelf, maar ongetwijfeld was Fox Talbot de uitvinder van het negatief en was het zijn proces dat won en heeft geleid tot de ontwikkeling van alle moderne fotografie op film. Het is moeilijk zijn belang te overschatten’.

The Guardian:
Bodleian Library launches £2.2m bid to stop Fox Talbot archive