Boek en expositie over teruggevonden Beatles-foto’s

Een archivaris van de Dundee Universiteit in Groot Brittannië vond drie jaar geleden in een achterkamer een collectie beelden van de fotojournalist Michael Peto. Het bleken foto’s van The Beatles tijdens opnamen van de film Help! uit 1965.
Michael Peto (1902-1970) groeide op in Hongarije, was bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Londen en vestigde zich toen maar in Groot-Brittanië. Tijdens de ‘Blitz’ verrichte hij vrijwillerswerk bij de ARP (Air Raid Precautions). Daarnaast werkte hij voor hertog Karoly, de leider van New Democratic Hungary, een organisatie die pleitte voor een sociaal-democratisch Hongarije.

Peto werkte vanaf 1949 voor de Britse krant The Observer en maakte reportages over arbeiders en celebrity’s. Na zijn dood schonk zijn stiefzoon
Michael Fodor 130.000 negatieven en afdrukken aan de Dundee Universiteit.

Tweehonderdvijftig Beatle-foto’s van Peto worden nu opgenomen in een boek van de exclusieve uitgeverij Genesis Publications. Genesis is gespecialiseerd in superdeluxe uitgaven met onderwerpen waarvan het Britse hart sneller gaat kloppen. Het fonds bestaat uit boeken met klassieke reisverhalen, racepaarden, rugby en rock ’n roll.

Deze publicatie over de productie van Help!, getiteld Now these days are gone is het tiende boek dat Genesis over de Beatles uitbrengt. Het is weer prachtig vormgegeven en de fan kan kiezen voor een exemplaar van de ‘Deluxe Edition’ uitgebracht in een oplage van 350 exemplaren compleet met drie afdrukken en een handtekening van Richard Lester, de regisseur van Help! en A Hard Day’s Night voor 395 pond (± 600 euro) of de ‘Regular Edition’ van 2150 exemplaren voor 250 pond (± 375 euro) per stuk. Deze prijzen gelden bij voorintekening, het boek verschijnt in februari.

De uitgave wordt begeleid door een expositie in de Hooper Gallery in Londen van 27 Januari tot 3 maart.

• informatie over en foto’s uit het boek, zie: www.genesis-publications.com