Boek met ‘1000 beste foto’s van Nederland’

Met het nieuwe lijvige boek Nederland, de 1.000 beste foto’s presenteert de Belgische uitgeverij Ludion Nederland zoals Nederland bekend staat in het buitenland: progressief, warm en open, aldus een persbericht. Het boek bevat duizend foto’s uit de archieven van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.
Het persbericht vervolgt:

Het Fotomuseum beheert ruim 4 miljoen negatieven, dia’s en afdrukken van professionele en amateurfotografen uit Nederland. Met foto’s van Hans Aarsman, Bob van Dam, Cas Oorthuys en Ed van der Elsken. Dit fotoboek laat in 1.000 foto’s niet alleen Nederland zien maar ook een dwarsdoorsnede van de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum.

Van Fortuyn tot Juliana, van Aarsman tot Zwart
Het boek Nederland, de 1.000 beste foto’s bevat 1.000 foto’s uit alle tijden vanaf het begin van de fotografie tot nu, met nadruk op de jaren van de wederopbouw. Zowel professioneel gekadreerde en belichte foto’s als de betere amateurkiekjes komen aan bod. Serieuze onderwerpen als de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp van 1953 staan naast foto’s van bekende sterren. Zo zijn er foto’s van Jules Deelder nog met weelderig haar, Pim Fortuyn met een baardje en Koningin Juliana met een sigaret. Gee?nsceneerde beelden worden afgewisseld met pure ongedwongenheid, en zwart-wit- met kleurenopnames. Het platteland, de stad, maar vooral de mensen zijn de hoofdrolspelers. En natuurlijk de fotografen van dit boek, waaronder bekende namen als Cas Oorthuys, Hans Aarsman, Ed van der Elsken, Piet Zwart en Aart Klein.

Schatkamer van de Nederlandse fotografie
In het Nederlands Fotomuseum staat de fotografie voorop. Het museum ziet fotografie niet alleen als kunst, maar als medium met artistieke e?n sociale functies. Het museum biedt een rijk palet aan activiteiten en producten: tentoonstellingen, lezingen, symposia, boeken, fotoafdrukken en meer. De collectie van het Nederlands Fotomuseum bestaat uit zo’n vier miljoen negatieven, dia’s en afdrukken. Gekoeld bewaard in de meest moderne depots: gered uit de handen van de tijd. Hierdoor wint het museum tijd voor onderzoek, selectie en digitalisering.

De foto’s uit de collectie zijn gemaakt door meer dan honderd fotografen, die vaak hun hele oeuvre aan het museum hebben overgedragen. Ze worden gebruikt voor tentoonstellingen in eigen huis en elders, in binnen- en buitenland. Verder worden foto’s geleverd aan professionele gebruikers voor boeken, kranten en nieuwe media. En er worden nieuwe afdrukken verkocht aan particulieren en instellingen. De opbrengsten worden gedeeld met de fotografen of hun rechthebbenden.

Altijd te zien
Momenteel zijn ruim 100.000 beelden uit de collectie van het museum gedigitaliseerd. Deze zijn te bekijken thuis op de computer op de museumsite, maar ook in het museum zelf in een speciaal door kunstenaar Geert Mul gemaakte installatie. Vanaf zomer 2011 richt het Fotomuseum een speciale tentoonstelling in waarin de collectie en de fotografiegeschiedenis centraal staan. De tentoonstelling wordt ontworpen door Kossmann & De Jong.

Nederland, de 1000 beste foto’s
Uitgeverij Ludion, Belgie? | ISBN 978-90-5544-792-3 | Formaat 24,5 x 17,2 cm | 448 pp | hardcover | Met voorwoord van Christoph Ruys, uitgever Ludion, en Martijn van den Broek, hoofd Collecties Nederlands Fotomuseum | Prijs € 34,90

Bestel bij bol.com:
Nederland. de 1000 beste foto's
Nederland. de 1000 beste foto’s
Ludion