Boeken als inspiratiebron voor fotografen

Het fotografencollectief Witterdanwit, gevestigd aan de Witte de Withstraat 105 in Amsterdam presenteert Het OPEN BOEK, een tentoonstelling van 25 internationaal bekende fotografen. Ieder van hen onthult een dierbaar boek (vaak zeldzame collectors item) opengeslagen op de foto die hun carrière en bestaan het meest heeft geïnspireerd.
Tevens is er een boekenmarkt van fotoboeken, verzameld door de deelnemers.
De fotografen geven ieder een beknopte omschrijving over het waarom van hun keuze.

Leo Divendal, fotograaf en boekenliefhebber verzorgt de opening op zaterdag 9 oktober 2004 om 5 uur. De expositie is dagelijks op afspraak te bezoeken. Men kan voor meer informatie contact opnemen met: Els Botman (06 24 96 99 01) of Robert Rizzo (06 17 90 21 99).

Witterdanwit wil met deze tentoonstelling een gesprek tussen de deelnemers op gang brengen over hun inspiratiebronnen. Het publiek biedt het een kijkje in de keuken van Nederlandse fotografie.

Deelnemende fotografen zijn:
Ad Nuis, Adrie Mouthaan, Bertien van Manen, Carla van de Puttelaar, Diana Blok, Els Botman, Fabio Valliante, Fernando Nocco, Hans Aarsman, Hans van den Boogaard, Johannes Schwartz, Justin Jin, Kadir van Lohuizen, Kael Alford, Leo Divendal, Martijn van de Griendt, Morad Bouchakour, Nicola Bartoloné, Paul Berends, Paul Kooiker, Piek, Rita leistner, Robert Rizzo, Siebe Swart, Taco Anema, Tessa Posthuma de Boer, Thorne Anderson.

Op 13 juni 2004 opende in WitterdanWit de tentoonstelling ‘Where Have You Been?’, een eerste gezamenlijke presentatie van het collectief.

WitterdanWit organiseerde eerder ‘open source’-tentoonstellingen. Zo was er vorig jaar een expositie van honderd fotografen die zich ongerust maakten over de oorlog in Irak en het project Thinkpeace, waar kinderen uit de Baarsjes met camera’s vrede in hun omgeving verbeeldden en exposeerden. Met de tentoonstelling Het Open Boek wil de galerie het ‘open source’-concept verder uitwerken.

Een aantal van de deelnemende fotografen is actief betrokken bij het protest tegen het stoppen van de subsidiëring van het Amsterdams Centrum voor de Fotografie.
• Eerder op PhotoQ: ‘ACF is brug tussen amateurs, profs en kunsteducatie’