Boeken moet je kunnen bepotelen

Nadat de grote Avedonshow de zalen van het Amsterdamse Foam heeft verlaten is er ruimte voor vier verschillende exposities. In de nabije toekomst bespreken we er drie van. We beginnen met de meest abstracte: een Duitse tentoonsteliing in een Nederlands museum met de Engelse titel Marks of Honour. Een internationale ode aan het fotoboek.
De bezoekers bereiken dit project nadat ze langs de grote series van Guy Tilliim of Massimo Vitali zijn gewandeld. In de twee zalen van Marks of Honour treffen we een aantal vitrines aan, een grafisch overzicht, een paar beeldschermen, fotoboeken en enkele kleine fotoseries. Het eerbetoon is gemaakt door dertien fotografen uit alle hoeken van de wereld. Uitgeverij Schaden organiseerde het project en de fotografen Nina Poppe en Verena Loewenhaupt gaven deze expositie haar vorm.

In 2005 bood Foam en galerie Van Zoetendaal ruimte aan de eerste editie van dit initiatief, toen een coproductie van Schaden en Van Zoetendaal Collections. De galerie en het museum presenteerden werkstukken van 41 fotografen die zich lieten inspireren door boeken van bewonderde collega’s. Sommige bijdragen waren verantwoord en voorspelbaar, maar een groot deel was tamelijk geïnspireerd, om niet te zeggen verrassend vreemd, zoals de oden aan een bewerkingen van het Panini Sticker Album Champions League 1999/2000, een Owners workshop manual, een oud boekje over kinderen, een luchtfotoatlas van Zeeland en een uitgave over Perzische tapijten.

De huidige reeks werken in Marks of Honour, projecten van fotografen met een internationale carriere, oogt een stuk strenger. De oorspronkelijke boeken zijn omgepakt in sjieke dozen, waaraan vaak een handvol nieuwe afdrukken is toegevoegd. Mede door de presentatie in vitrines en op beeldschermen werkt het geheel afstandelijk. Het werk is als het ware op een sokkel geplaatst en afgezet met glanzende koperen paaltjes en rood koord.

Het fotoboek is volgens mij de belangrijkste drager voor een fotograaf die een verhaal wil vertellen en/of een visueel avontuur vertonen. En ja, natuurlijk zijn die fotografen geïnspireerd door het werk van illustere voorgangers. Werk dat zij vaak in de vorm van een bezield fotoboek hebben leren kennen. Zo’n boek wil je dan oppakken, snel doorkijken en vervolgens langzaam, volledig in je opnemen. Dat idee wordt in deze expositie door de ingehouden bijdragen en steriele presentatie gesaboteerd.

Marks of Honour – A Striking Library

tot en met 5 juli in Foam_Fotografiemuseum Amsterdam
Keizersgracht 609 in Amsterdam

Deelnemende fotografen:
Harvey Benge eert William Eggleston
Chris Coekin eert Duncker/Tuunanen
Peter Granser eert Robert Frank
Pieter Hugo eert Roland Barthes
Tiina Itkonen eert Pentti Sammallahti
Onaka Koji eert Daido Moriyama
Jens Liebchen eert Anthony Hernandez
Michael Light eert Ansel Adams
Mark Power eert Stephen Shore
Matthew Sleeth eert Lars Tunbjörk
Alec Soth eert Andrea Modica
Jules Spinatsch eert Block 2008
en Raimond Wouda eert Paul Shambroom