Boering: voorwaarden opdracht CBK Zeeland schandalig

Directeur Lars Boering van de FotografenFederatie is niet te spreken over de voorwaarden die het CBK Zeeland stelt bij de opdracht voor een fotoproject over de economische crisis. Op zijn Facebook-pagina spreekt Boering van ‘schandalige voorwaarden’.
Boering vervolgt: ‘Wie verzint zoiets? En dit is dan een door Dutch doc gesteunde opdracht. So much for saving Documentary Photography……’

De kunstinstelling in Zeeland heeft een fotografie-opdracht uitgeschreven ter waarde van 5000 euro in het kader van een landelijk project dat wordt gecoördineerd door de intendant documentaire fotografie van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB).

Boering stelt: ‘Voor die 5000 euro: Je werk mogen ze gebruiken voor publiciteit en publicaties, een kopie van je bestanden wordt hun eigendom en je mag ook nog eens 15 beelden aan ze cadeau geven voor verhuur en verkoop. Ze betalen je dus 333 euro voor je prints, gebruik van al je foto’s door meerdere partijen (inclusief gebruik door publiciteit van het fonds BKVB!) en al je tijd. Goede deal voor allemaal. Ook voor de fotograaf?’

De FotografenFederatie gaat in overleg met een jurist voorwaarden opstellen waaraan fotowedstrijden en -opdrachten zouden moeten voldoen, vergelijkbaar met de ‘algemene voorwaarden’ voor fotografen zoals die in het verleden door de federatie zijn opgesteld.

Lars Boering op Facebook