Bouchakours portretteren indianen VS

In opdracht van De Nieuwe Kerk maakten Morad en Natasja Bouchakour (1965/1971) zeer recent een serie documentaire portretten van indianen in de Verenigde Staten. De portretten completeren de tentoonstelling Indianen, kunst en cultuur tussen mythe en realiteit (14 december – 14 april 2013), aldus een persbericht.
Het bericht vervolgt:

Om een goed beeld te geven van de verscheidenheid en vitaliteit van de vele stammen (ca. 560) doorkruisten Morad en Natasja de Verenigde Staten. Dit resulteerde in een serie van 18 portretten, die een mix is van rolmodellen en alledaagse American Indians. Zo’n rolmodel is John Herrington (Chickasaw), de eerste American Indian ruimtevaarder. Ook komen er portretten van Wendy Taylor en River Cook, afkomstig van de Pamunkey-stam waartoe Pocahontas behoorde. De geportretteerden verschillen in achtergrond (van scholier tot officier van justitie ), leeftijd (van 5 tot 86 jaar) en geslacht. Het geheel geeft een indruk van de American Indians in de Verenigde Staten in al hun diversiteit. Alle portretten zijn gemaakt rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 6 november 2012. De reeks vormt de finale van de tentoonstelling. Ze laat zien dat de American Indians vandaag de dag nog een zeer vitale bevolkingsgroep is.

De serie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het National Congress of American Indians (NCAI), de organisatie die de belangen behartigt van alle indiaanse stammen in de Verenigde Staten.

De Nieuwe Kerk werkte eerder met Bouchakour en zijn vrouw samen. Hun manier van werken kenmerkt zich door een zeer zorgvuldige en een persoonlijke benadering van hun onderwerp. Bouchakour is bekend van zijn portretten voor diverse binnen- en buitenlandse bladen, waaronder Volkskrant Magazine, en zijn serie over de Mennonieten. Hij publiceerde diverse fotoboeken. Zijn samenwerking met Natasja dateert van 2002, toen het Rijksmuseum en NRC Handelsblad hem de opdracht gaven feestvierend Nederland te documenteren. Dit is de eerste serie die ze onder gezamenlijke naam publiceren.

www.nieuwekerk.nl

www.moradbouchakour.com