Bouw in Beeld prijs voor Antoinette Nausikaä

Antoinette Nausikaä uit Vlissingen is uitgeroepen tot winnaar van de Bouw in Beeld fotografieprijs 2008. Dit werd vandaag tijdens de vernissage bekend gemaakt door juryvoorzitter Liesbeth van der Pol, zij opende hiermee officieel de tentoonstelling in het Stadhuis in Den Haag.
Het persbericht:

De 35-jarige Nausikaä werd tijdens een spannende finale verkozen boven negen andere veelbelovende finalisten. De invulling die het fototalent gaf aan het thema van de fotografieprijs ´Mijn Ruimte Mijn Plek´ werd door de vakjury gekwalificeerd als ‘een zeer intrigerend werk dat haar vereenzelviging met een zeer persoonlijke plek laat zien’. De fotografe laat volgens de jury op een verrassende wijze zien hoe we onze leefomgeving beïnvloeden en hoe wij door onze leefomgeving worden beïnvloed. De fotografe maakte een boek en een serie over een zwerfkei op de Boulevard in haar geboortestad Vlissingen en sleepte daarmee de felbegeerde hoofdprijs van 10.000 euro in de wacht. Nausikaä´s fotoserie en die van de andere finalisten zijn van 19 juni tot en met 12 juli te zien in het Atrium van het Stadhuis te Den Haag. De tentoonstelling reist vervolgens langs diverse culturele podia in Nederland.

Beoordeling jury
De jury bestaande uit Liesbeth van der Pol (architect en juryvoorzitter), Marcel van der Vlugt (fotograaf), Frits van Dongen (architect), Martine Stig (fotograaf) en Marcel Feil (curator FOAM-Fotografiemuseum Amsterdam) constateerde in het algemeen een hoog niveau van de uiteindelijke individuele resultaten en daarbinnen een grote, interessante en verrassende diversiteit. Bij de beoordeling van het werk werd door de jury onder andere gelet op: de zeggingskracht/eigenzinnigheid van het werk, de originaliteit, de relatie tot het thema ´Mijn Ruimte Mijn Plek´, de consistentie met betrekking tot het projectvoorstel, de techniek, de gekozen presentatievorm en de samenhang van de serie.

Mijn Ruimte Mijn Plek – de Vlissingse boulevard
Hoe breng je jouw ruimte en jouw plek in beeld? Hoe laat je in beeld zien hoe die ruimte jou beïnvloedt en wat jouw invloed is op die ruimte. Nausikaä: “Als kind speelde ik veel op het strand bij de boulevard in Vlissingen, tegenwoordig ga ik er wandelen als ik even tot rust wil komen. Voor de Bouw in Beeld Prijs ben ik daarom aan die boulevard gaan fotograferen. De kust heeft iets magisch”.

Antoinette Nausikaä
Nausikaä houdt zich in haar werk veelal bezig met het onderzoeken hoe een mens zich verhoudt tot zijn omgeving en hoe hij daarin een plek kan vinden. Hierbij gaat de fotografe deels uit van haar eigen subjectieve benadering en deels van een beschouwende objectieve benadering. Antoinette Nausikaä studeerde in 2004 af aan de Gerrit Rietveld Academie, afdeling Beeldende kunst. De afgelopen vier jaar heeft zij onder andere in Tokio, Xiamen, New York en Madrid gewerkt. Haar werk is opgenomen in de kunst collecties van het LUMC te Leiden en het Willem Arntsz Huis in Utrecht.

Bouw in Beeld Prijs voor fotografie 2008
De Bouw in Beeld Prijs is één van de grootste nationale fotografieprijzen in Nederland. De prijs werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De Bouw in Beeld Prijs is vorig jaar opgericht door de Edgar Degas Stichting in samenwerking met Ballast Nedam. De volgende finalisten waren dit jaar in de race voor de Bouw in Beeld prijs 2008: Danielle van Ark, Johannes van Assem, Joris den Blaauwen, Linda-Maria Birbeck, Sarah Carlier, Dirk Kome, Anouk Kruithof, Antoinette Nausikaä, Gábor Öszen Jan Theun van Rees.

Mijn Ruimte Mijn plek op reis
De Bouw in Beeld Prijs tentoonstelling is vanaf 19 juni tot en met 12 juli gratis te bezichtigen in het Atrium van het stadhuis in Den Haag. 11 september reist de tentoonstelling door naar het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam en is daar te bezoeken tot en met 7 oktober. Van 16 oktober tot en met 16 november zijn de foto´s van de tien finalisten te bezichtigen op de Technische Universiteit Eindhoven.

• Meer informatie: www.bouwinbeeldprijs.nl