Bouw in Beeldprijs 2011 naar Jaap Scheeren

Jaap Scheeren (Nijmegen 1979) is uitgeroepen tot winnaar van de Bouw in Beeld prijs 2011. Dit werd vanmiddag in het Cobra Museum te Amstelveen bekend gemaakt. Scheeren won hiermee een geldbedrag van 10 duizend euro. Liam Tickner (Hannover 1978) kreeg de tweede prijs, een geldbedrag van tweeduizend euro.
Het persbericht hierover vervolgt:

Volgens de jury brengt Jaap Scheeren met zijn serie ‘This spot might mean shit to you but is the world to me’ met een speelse en intelligente mix van beelden het thema Playground autobiografisch tot leven. “Een interessante, speelse en humorvolle invulling van het thema: Creatief, onderscheidend, veelzijdig en verrassend”.

Jaap Scheeren heeft het thema ‘Playground’ gebruikt om met louter beeldmateriaal het verhaal te vertellen over een boerderij waar hij al vanaf zijn viertiende jaar komt. Deze boerderij is een bijzondere vrijplaats waar vaak zeer uiteenlopende mensen langskomen, zich welkom en veilig voelen, en hun gang kunnen gaan. Een plek ook waar mensen, aangepast of niet, zich vrij kunnen bewegen en zich ook vrij goed gedragen. Er wordt door de bezoekers die in leeftijd variëren van 0 tot 65 jaar vaak gefeest en plezier gemaakt. Wat is de betekenis van zo’n plek, hoe is dit zo ontstaan en hoe komt het dat Scheeren er zich zo op zijn gemak voelt?

De genomineerden:

De jury werd voorgezeten door architect Roberto Meyer, en bestond verder uit Anton Corbijn, fotograaf, Annaleen Louwes, fotograaf en Francis Hodgson, recensent Financial Times en oud hoofd fotografie Sotheby’s Londen en Felix Hoffmann, curator van C/O Berlin.

De opzet en uitvoering van de Bouw in Beeldprijs, die dit jaar voor de vijfde keer werd uitgereikt, is niet alleen uniek door het open karakter, maar vooral doordat de 10 geselecteerde finalisten in 3 maanden tijd binnen een bepaald thema werk nieuw maken.

De tentoonstelling met werk van de winnaars en de overige tien genomineerde fotografen is voor het publiek toegankelijk in het Cobra Museum van 21 juni t/m 31 juli 2011 en daarna in Belvédère, Maastricht van 6 t/m 30 september 2011.

De Bouw in Beeld Prijs is een initiatief van bouwbedrijf Ballast Nedam. Onderdak, beschutting, bescherming zijn primaire levensbehoeften. Als een van de grootste bouwconcerns van Nederland vindt Ballast Nedam het belangrijk om dát op een indringende, inspirerende en vooral creatieve manier binnen de maatschappij in herinnering te houden. In 2007 besloot Ballast Nedam daartoe een fotografieprijs in het leven te roepen. De prijs, die dit jaar voor de vijfde keer wordt uitgereikt, bestaat uit een geldbedrag van 10 duizend euro. De prijs gaat elk jaar naar de fotograaf die in de ogen van de jury het thema van het jaar het best heeft vertolkt. Inmiddels behoort de Bouw in Beeld Prijs tot één van de meest betekenisvolle fotografieprijzen in Nederland.

www.bouwinbeeldprijs.nl

www.cobra-museum.nl