Bouw in Beeldprijs zet crowdfunding in

De stichting Edgar Degas, de motor achter de jaarlijkse Bouw in Beeldprijs, vraagt liefhebbers van kunst, cultuur en fotografie bij te dragen aan de realisatie van de vijfde editie van de fotografieprijs. Als aanvulling op het budget voor de Bouw in Beeldprijs, dat zichzelf omschrijft als een belangrijk podium voor Nederlands fotografietalent, is een crowdfunding-campagne gestart. Bij wijze van proef hoopt de organisatie op deze manier 10 duizend binnen te halen als bijdrage in de onkosten en materialen voor de uiteindelijk tien genomineerde finalisten voor de editie 2011.
In een persbericht motiveert de stichting het besluit: ‘In dit gure economische klimaat zijn sponsorbedragen steeds verder teruggebracht. Kunst- en cultuurstichtingen in Nederland zijn terughoudend, honoreren geen nieuwe aanvragen meer en schroeven zelfs bestaande subsidies terug. Dit dwingt culturele instellingen creatief te zijn bij het binnenhalen van de nodige financiële middelen.’

Het bericht vervolgt:

Crowdfunding betekent geld ophalen bij mensen, veelal internetters, die een project willen steunen. Omdat internet een enorm groot publiek bereikt, kan met kleine bijdragen al snel een groot project gefinancierd worden. Deze manier van fondswerving wordt veel toegepast in de muziekindustrie, met vooroplopend platform SellaBand. Zangeres Hind heeft bijvoorbeeld haar laatste album op deze manier tot stand gebracht. Maar ook in de wereld van kunst, cultuur en film worden steeds meer projecten op deze manier gerealiseerd. Ook in de politiek is het principe niet vreemd. Barack Obama heeft zijn aanhang gevraagd op deze manier mee te betalen aan zijn campagne, en met succes. Hij haalde via zijn website ruim 135 miljoen dollar op. 41% van de mensen schonk minder dan $ 25. Een groot voordeel van crowdfunding is dat je als initiatiefnemer ook meteen weet of er behoefte bestaat aan jouw project.

De Bouw in Beeldprijs
Op de oproep voor deelname aan de Bouw in Beeldprijs reageerden vorig jaar meer dan 140 fotografen. De oproep dit jaar bracht ruim 200 inzendingen voort. De kwaliteit van het werk is bijzonder hoog en verbetert met iedere editie. Er is dus een grote behoefte bij fotografen aan dit podium. Het continueren van deze fotografieprijs helpt niet alleen veel fotografen op weg, maar brengt bovendien indrukwekkend en inspirerend werk naar buiten.

Doneren
Alle donaties zijn belangrijk om de kwaliteit en continuïteit van deze prijs dit jaar en in de komende jaren in stand te houden. In dat verband vraagt de organisatie liefhebbers van fotografie en andere kunst- en cultuurminnaars om een bijdrage. Ieder bedrag is welkom en kan gedoneerd worden via http://www.indiegogo.com/Bouw-in-Beeldprijs of via de PayPal-button op www.bouwinbeeldprijs.nl. Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgen donateurs daarvoor een toegangskaartje voor de tentoonstelling(en); een print van het beschikbare werk; een genummerde unieke afdruk van werk van de winnaar(s); bezoek aan de exclusieve vernissage en/of een vermelding van hun naam in ‘The Hall of Names’ op de website of in het museum.