Boymans toont duister werk Kooiker

Je betreedt een schemerig zaaltje waarin je geconfronteerd wordt met een twintigtal grote grof-korrelige zwart-wit beelden. Er heeft zich iets afgespeeld in de gefotografeerde ruimte die de kenmerken heeft van een afgeleefde fotostudio.
Het zouden politiefoto’s kunnen zijn, gemaakt op het plaats delict, geruime tijd nadat ‘het delict’ heeft plaatsgevonden. Je ziet een simpele ruimte, met daarin omgevallen meubilair, een grote spiegel. snoeren, een statief, veel witte papiertjes en liggende, anonieme naakte vrouwen.

De vrouwen leven nog maar maken geen contact met degene die de foto nam. De half of geheel naakte lijven zijn tijdens de opname meestal onbarmhartig geflitst. De anderhalf bij twee meter grote afdrukken hebben een hoog contrast, het gebrek aan details depersonificeert de modellen.

Voor Crush, het nieuwste project van Paul Kooiker, die dit jaar de A. Roland Holstprijs, een oeuvreprijs voor beeldende kunst ontving, heeft het Boymans een aparte ruimte ingericht. Room Service, de vorig jaar gepubliceerde serie is te zien in de bibliotheek van het museum.

De obscure beeldenreeks doet mij denken aan de foto’s die Roger Fenton in 1855 op de slagvelden van De Krim maakte. Een verwoest landschap, een vallei met talloze kanonskogels. De slag is voorbij, maar voelbaar in de registratie van hetgeen er achterbleef.

Kooiker roept feilloos het beeld op van een obsessieve fotograaf, mogelijke een perverseling, die God mag weten wat heeft uitgespookt in die rommelige studio. Het geraffineerde van zijn kunstenaarschap is dat die beelden en die sfeer volstrekt gecontroleerd tot stand komen. Je weet het, je kijkt en wordt toch bij de keel gegrepen, door je eigen fantasie, je eigen referenties.

Crush is tot 22 november te zien in museum Boymans Van Beuningen,
Museumpark 18-20 in Rotterdam. De expositie is samengesteld door Willem van Zoetendaal

publicatie
Crush
fotografie: Paul Kooiker
paperback, 24,5 x 37,5 cm, 40 pagina’s, 20 foto’s in zwart wit
uitgever: Museum Boijmans Van Beuningen
prijs: 18 euro

voor beelden en info: www.paulkooiker.com
over Room Service zie: www.photoq.nl