Brabants carnaval van binnenuit

Het fotoboek Carnavalsdagen | Carnival days Van Paul van der Stap is deze maand verschenen bij uitgeverij De Verbeelding. De tentoonstelling Carnavalsdagen is tot 30 maart te zien in het Markiezenhof te Bergen op Zoom, en bestaat uit ca. 45 grootformaat zwart/wit afdrukken.
Fotograaf Paul van der Stap heeft tussen 1995 en 2008 het carnaval vastgelegd vanuit de invalshoek van de insider, aldus zijn persbericht: ‘Als Brabander van geboorte kent hij het carnaval van binnenuit. Carnavalsdagen is een essayistische zoektocht naar de ziel van het feest.’
Het bericht vervolgt:
De vier carnavalsdagen vormen voor velen het onbetwiste hoogtepunt van het jaar. Uitgedost in boerenkielen, Jeroen Bosch-achtige hoofddeksels en andere opvallende verkleding, met die ene rode doek om de hals, zoekt jong en oud elkaar op in het café, op straat en tijdens de optocht. Iedereen die er is, maakt deel uit van het feest. Ook de toeschouwer is een deelnemer. Voor Brabanders die elders zijn gaan wonen, biedt het carnaval een gelegenheid bij uitstek om oude vrienden te zien en weer ‘even onder elkaar’ te zijn.

De spanning waarmee de carnavalsvierders zich voorbereiden op het grote gebeuren, is voelbaar aan de beelden. Net zo voelbaar is de roes van vijf volle etmalen feesten. En wat de optochten en de rituele hoogtepunten daaromheen betreft, steeds zoekt de fotograaf naar verrassende invalshoeken, de opwinding van die ene act, de pret van de nar die al voor het tiende jaar meeloopt, het gesleep met de grote wagens, de eenzame toeschouwer aan de rand van het bevroren veld. Het grootste deel van de foto’s is genomen in West-Brabant: Bergen op Zoom, Roosendaal en de dorpen erom heen. Daarnaast heeft Paul van der Stap de travestiete Voil Jeannettenstoet in het West-Vlaamse Aalst gefotografeerd.

Eerder maakte fotograaf Paul van der Stap samen met cultureel antropologe Elisa Veini onder andere de fotodocumentaire Leven als Dalit over zg. ‘kastelozen’ in India (ISBN 90-809375-1-7). Binnenkort voltooien zij de documentairefilm Een beeld van mij, een beeld van jou over geadopteerde kinderen uit China.

www.carnavalsdagen.nl