Brabants platform voor autonome fotografie

In Brabant is het platform Zibra (Zicht op Brabant) opgericht. Het wil met behulp van fotografieprojecten Brabant promoten en de inwoners van deze provincie op esthetisch verantwoorde wijze voorlichten over ontwikkelingen in hun leefomgeving.
Het idee ontstond na een werkbezoek aan het Pixelprojekt Ruhrgebiet, een initiatief waarbij de bewoners van het gebied door middel van werk van steeds verschillende fotografen worden voorgelicht over hun omgeving en de andere Ruhrgebied-inwoners.

Fotografe Marloes Hoogenstraaten zocht contact met Monique Masius (uitmarktingburo), Peter Liedtke (Pixelproject) en Andreas Bischoff (beleidsmedewerker en adviseur van diverse Kulturparken in Duitsland) en stelde een beleidsplan op.

De pilot zal waarschijnlijk plaatsvinden rondom de grote stadsverandering in Eindhoven, Strijp-S. Het voormalig Philips terrein wordt omgebouwd tot een nieuw stadsdeel met behoud van industrieel erfgoed.

Per project zal er een aantal fotografen worden aangesteld. Zij gaan vanuit een eigen visie en opvatting binnen het gestelde thema fotograferen. De samenstelling van de groep deelnemende fotografen zal gebaseerd zijn op diversiteit in het hanteren van beeldtaal.

Zibra wil met tentoonstellingen, publicaties en een website naar buiten treden.

• Voor informatie, mail met Marloes Hoogenstraaten: zibra@eyephoto.nl