Bram Wisman (88) overleden

Woensdagochtend 1 oktober 2008 overleed fotograaf Bram Wisman (1920). Hij werkte als fotojournalist en publiceerde enkele boeken.
Bram Wisman begon zijn fotografische loopbaan in 1938 in de donkere kamer van De Bijenkorf te Amsterdam. Direct na de oorlog werkte hij enkele jaren voor het fotopersbureau Anefo. In 1949 trad hij als fotograaf in dienst van de De Arbeiderspers. Hij fotografeerde voor Het Vrije Volk, de Varagids en het NVV.

Bram Wisman was met collega Kees Scherer initiatiefnemer tot de oprichting van World Press Photo in 1955. Op de krant werkte hij samen met de kunstredactie, fotografeerde hij kunstenaars en leerde ze kennen. Zijn actieve loopbaan sloot hij af als chef fotodienst bij de NOS.

In 1994 publiceerde Bram Wisman zijn fotografische herinneringen met de bundel ARGUSOGEN ‘een geschreven documentaire over de persfotografie in Nederland’. Het boek deed toen hier en daar, bij oud-collega’s, stof doen opwaaien. Tijdens zijn leven bracht Bram Wisman zijn mooie persoonlijke archief onder bij het Maria Austria Instituut.

De crematieplechtigheid vindt plaats op dinsdag 7 oktober om 14.30 uur in Crematorium Purmerend (Purmerweg 92).

Meer foto’s van Bram Wisman: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam