BredaPhoto maakt eerste namen exposerende fotografen bekend

Het duurt nog even maar in aanloop naar het festival maakt BredaPhoto de eerste namen van exposerende fotografen bekend. Met het thema ‘You’ staat Breda van 15 september t/m 30 oktober weer in het teken van het tweejaarlijks fotofestival.

Het thema is gekozen om de toenemende trend van zelfredzaamheid te duiden. Na decennia waarin de verzorgingsstaat er voor iedereen was, is het nu de beurt aan het flexibele en vindingrijke individu. Velen zien dit als een kans en grijpen die met beide handen aan. Mensen beginnen bedrijfjes of kunstprojecten waarvoor ze zelf of via een crowdfunding de financiering regelen in plaats van op subsidie te wachten. Bewoners frissen hun wijk op met kleinschalige initiatieven om zo het buurtgevoel te versterken.

Maar zelfredzaamheid is lang niet altijd een eigen keuze. Het kan ook bittere noodzaak zijn nu de overheid zich meer en meer terugtrekt uit sectoren als huisvesting, de zorg voor zieken en ouderen, de studiefinanciering voor jongeren, en kunst en cultuur. De ‘participatiesamenleving’, een Nederlandse term, die ervoor in de plaats komt roept iedereen op om mee te doen en verantwoordelijkheid te nemen in plaats van achterover te leunen. BredaPhoto wil in 2016 zowel de voor- als de nadelen hiervan belichten.

Het persbericht maakt melding van de eerste namen en de belofte dat de komende maanden nog vele namen zullen volgen:

“Diverse fotografen hebben hun deelname aan het festival al bevestigd. Onder hen de Vlaamse Magnum fotograaf Carl De Keyzer. Op BredaPhoto heeft hij zijn eerste museale tentoonstelling van zijn nieuwste project Cuba, La Lucha. Dit project toont de huidige transitie van een communistisch naar een kapitalistisch Cuba. De Nederlandse fotografen Jaap Scheeren en Coralie Vogelaar verbeelden hun blik op de term ‘vrijstaat’ en bouwen fotografische installaties onder de titel MOTI VRIJSTAAT in MOTI, Museum of the Image. Daarnaast hebben vijf fotografen uit vijf continenten, te weten Baudouin Mouanda, Bryan Schutmaat, Alejandro Cegarra, Yannis Kontos en Jia Dai Tengfei, nieuw werk gemaakt waarin zij de impact van de terugtrekkende overheid in hun laten laten zien. Dit werk is onderdeel van het project The Absent State, een samenwerking tussen BredaPhoto en World Press Photo, en wordt gepresenteerd op de binnenplaats van Breda’s Museum.”

 

Nieuwe website

Naast een kersvers programma presenteert BredaPhoto ook een gloednieuwe website, gerealiseerd door webpartner Netvlies. Op www.bredaphoto.nl zal de komende maanden steeds meer over het festivalprogramma te vinden zijn. De website heeft tevens een Magazine onderdeel waar achtergronden, reports, interviews en andere artikelen over BredaPhoto fotografen en programma-onderdelen worden gepubliceerd.

Begin juni gaat de ticketverkoop van start op de website van Bredaphoto.